Композиторът Георги Арнаудов ще бъде награден със „Златен век”

Именитият композитор на симфонична, камерна, филмова и театрална музика и педагог доц. д-р Георги Арнаудов ще бъде удостоен с почетния знак „Златен век“ – звезда и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Високото отличие ще му бъде връчено на 29 март от министър Рашко Младенов на официална церемония

G_Arnaudov-645x507Георги Арнаудов (1957) е български композитор, музикант и музиколог, преподавател в Нов български университет. Доцент по композиция и хармония, доктор по музикознание и музикално изкуство.

Автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки, създадени в сътрудничество с известни хореографи и постановчици.

Световноизвестни са неговите работи, написани по стари български текстове от ранното средновековие – цикълът Thiepoleo, Орфически мистериални ритуали, създадени по автентични орфически текстове съвместно със знаменития български траколог проф. Александър Фол, „Бароков концерт“ по Алехо Карпентиер, „Пасион“ по псалми на Давид, симфоничната фреска „Влахерна“ и Тройният концерт за пиано, хамерклавир, чембало и оркестър „Baroqus ex Machina“.

През април и май 2016 г. Георги Арнаудов посети Китай в рамките на едно обширно теренно изследване на четири големи провинции – Гуандонг, Фуджиан, Шанси и Гансу и беше поканен заедно с 14 световноизвестни европейски композитори да сътрудничи и да напише нови творби за Камерния оркестър на Забранения град – Пекин.

Роден през 1957 г. в семейството на музиканти, Георги Арнаудов завършва през 1976 г.

Arnaoudov_PhotoНационално музикално училище “Любомир Пипков” и през 1985 – Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София, в класа по композиция на проф. Александър Танев и класа по съвременна музика на Божидар Спасов. Паралелно с това посещава летните композиторски курсове на Академията за изящни изкуства – Флоренция и международни курсове за композитори, като работи с педагози като Брайан Фърнихю (Великобритания), Тон де Леув (Холандия).

Артистичната си кариера започва още като студент в началото на 80-те години, сътрудничейки с видни български и чуждестранни музиканти. Едновременно с това осъществява редица изследвания в областта на музикалната информатика, конкретната и електронната музика, както и в областта на античната и Далекоизточната музика.

Автор е на научни и теоретични разработки в областта на музиката, както и на публицистични и критични материали в специализирания и научния печат, преди всичко в сферата на съвременното изкуство, естетиката на модернизма и на постмодернизма, както и на комуникациите в областта на музиката, музикалната семиотика и теорията на новата музика.

Понастоящем е редовен преподавател в Департамент „Музика” и департамент „Театър” на Нов Български Университет, в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София. От 2009 г. е доцент по композиция и хармония, а от 2012 доктор по музикознание и музикално изкуство. Член е на Съюза на българските композитори.

През последните години негови творби имат своите световни премиери в престижни концертни зали като Лондонските Royal Festival Hall, Wigmore Hall и Сент Джон Смит в Уестминстър, Карнеги Хол в Ню Йорк, Концертхаус във Виена и др. През 2017 г. в рамките на Културния сезон на 2017-2018 Камерният оркестър на Забранения град – Пекин и Китайският национален оркестър ще представят премиерите на две нови творби на Арнаудов, които са написани по поръчка на двата състава.

- реклама -