f-16, изтребители ВВС САЩ преговори комисия правителство

Комисията за новите изтребители препоръчва F-16 – Снимки, Видео

Политко-военната група за оценка на офертите за нов самолет на Военновъздушните сили (ВВС) излиза с предложение до правителството да започне преговори със САЩ.

 

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на кабинета да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет – това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, обяви на пресконференция заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

В началото на ноември в Министерството на отбраната постъпиха оферти от три държави: от САЩ за нов F-16, от Швеция за „Грипен” и от Италия за втора ръка „Юрофайтър”.

На база на това е изготвен доклад, който предлага да се продължат преговорите със САЩ за доставка на F-16 блок 70.

Предимствата на F-16 в сравнение с останалите предложени платформи „Грипен“ и „Юрофайтър“ са в предложението на САЩ за цялостен пакет и декларирането на готовността им за намаляване на цената на пакета, допълни Запрянов.

„Другите две предложения – по отношение на „Грипен“ и „Юрофайтър“ – включват допълнително да сключим договори с трети страни за доставка на въоръжение, оборудване, лицензи, които не са включени в техните ценови предложения и които ги променят, както и внасят неяснота както по отношение на стойността на това допълнително оборудване, въоръжение и лицензи, така и по отношение на времето за сключване на такива споразумения с трети страни“, заяви зам.-министърът.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител за ВВС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. Той не е секретен и ще бъде публикуван на сайта на Министерството на отбраната.

„Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник. Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ“, каза министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

„При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри“, уточни уточни той и добави, че „ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС“.

- реклама -