Росенец комисия

Комисията „Росенец“ започна работа с размяна на остри реплики

Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“ започна работа.

На заседанието присъстват зам.-кметът на Бургас Чанка Коралска и представители на общината.

Част от членовете на комисията от ГЕРБ-СДС и ДПС изразиха недоволство, че не са предупредени предварително за поканените за изслушване представители на община Бургас, както и не са им изпратени скици на района на Росенец, които се предоставят от председателя на комисията по време на изслушването.

Дебатът откри Христо Иванов, който посочи, че със създаването на комисията от ДБ се опитват да поставят във фокуса на вниманието въпросът за действията и бездействията на българските институции, които са позволили възникването на „анклав в българската законност“.

„Генезисът на цялата тази територия е епикриза на състоянието на българската държава“, посочи той и допълни, че „Росенец“ е манифестация на възможността на „дълбоката“/“паралелната държава“.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че това е поредната безсмислена комисия и пожела на колегите си да не се включват в сценки по темата „Росенец“. Председателят на комисията Калоян Янков от „Демократична България“ му отговори, че има значение какво се случва в лесопарка.

ДПС предложи разширяване обхвата на действие на комисията с включването на местността Буджака.

Предложението на ДПС не бе подкрепено. В хода на дискусията от ДПС настояха, че казусът с „Буджака“ е идентичен с този на „Росенец“ и също бил пример за действията на „дълбоката“ държава.

Севим Али поиска комисията да установи законосъобразността на строителството в защитената територия „Колокита“ на полуостров „Буджака“, както и „дали се изливат фекални води от къщата, собственост на Иво Прокопиев във фиордите и плажа на Райския залив, в община Созопол.

Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС заяви, че от движението също са за разкриване на всички факти и обстоятелства, но са против лицемерието и именно затова предлагат разширяване на обхвата на комисията с всички, които имат влияние.

„Понеже вие твърдите, че тази комисия ще обследва точно този проблем има ли действие и бездействие на българските органи спрямо дълбоката държава, аз твърдя, че най-емблематичният пример на дълбоката държава се казва Иво Прокопиев. Трябва да видим, как дълбоката държава е влияла на тези процеси“, каза той.

Христо Иванов видя в предложението на ДПС опит да „се удави процесът“.

 

Той изтъкна, че това, което се опитват да направят от ДПС е с процедурни хватки да се убие едно политическо решение. За да няма лицемерие, нека да бъде направена отделна комисия за Буджака. Дайте да няма лицемерие и да свършим работа, настоя Иванов.

Колегата му Ивайло Мирчев също се обърна към колегите си от ДПС с настояване да съберат необходимите подписи и да направят отделна комисия за Буджака.

Тома Биков от ГЕРБ констатира, че това е „първото смокиново листо“, с което се прикривала подкрепата от ДПС за новото управление.

„Ще трябва цял букет смокинови листа да съберете“, каза Биков и допълни, че сега спорът е остър, но след малко и ДБ и ДПС ще отидат на консултации. По думите му вече ГЕРБ била партията на промяната, тъй като имало ново статукво. Биков допълни, че на таблото за гласуване се вижда, че въпросното мнозинство не може да вземе решение без подкрепа от ДПС. „Бъдете честни с хората и им кажете, ние ще търсим подкрепа от БСП и ДПС“, апелира Биков.

Христо Иванов отговори, че като „трансферен играч“ Тома Биков, който е преминал от полето на демократите към полето на ГЕРБ, е ценен за поне две общности.

 

- реклама -