възраждане, предложение, комисия, мерки
сн. БГНЕС

Комисията по вътрешна сигурност в НС ще обсъжда напрежението между МВР и Прокуратурата

Вътрешната комисия в Народното събрание ще обсъди напрежението между МВР и Прокуратурата, което намери продължението си днес с повдигането на обвинения срещу директора на ГДБОП за натиск срещу прокурори. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Атанас Атанасов.

Той коментира ситуацията в кулоарите на парламента така:

„Притеснително е, че на практика виждаме война между прокуратурата и МВР. Това е в полза на престъпността“.

Според него, за да има резултати в борбата с престъпността, МВР, неговите служби и прокуратурата трябва да работят в екип.

„Това, което виждам публично, и с което ще се занимая, включително и в комисията, за да изясним по какъв начин ще продължат да работят или няма да работят прокуратурата и МВР. Противопоставянето на тези институции обслужва само престъпния свят“, добави той.

„Учуден съм от това поведение на прокуратурата. Вместо да се възползва от оперативната работа на МВР, за да стигне до дъното на истината по този скандал, започва да разследва тези, които са работили“, коментира той.

Заместникът му в ръководството на комисията по вътрешен ред и сигурност, Николай Радулов от ИТН, пък каза, че не одобрява този началник на ГДБОП и се е надявал той да бъде сменен. „На мен този началник на ГДБОП всъщност не ми харесва и много

се надявах да го сменят. Сега Гешев го бетонира и този човек няма да го барнат при това управление и този министър. Двойна вреда нанесе“, коментира той обвинението спрямо Калин Стоянов.

„Не ми харесва, защото той е най-близкият приятел на предния, който правеше дивотии в ГДБОП и той е абсолютно същият по образование, подготовка и манталитет. Г-н Рашков го е защитил, но аз не го защитавам. Той го е защитил в този конкретен случай и аз затова казвам, че г-н Гешев го бетонира, каза той. Радулов отрече между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ да има различия по отношение на сектор „Сигурност“. „На мен не ми харесва човекът, това не са разлики в политиките. Не мисля, че той е подходящ“, отсече експертът по национална сигурност.

И от ГЕРБ се съгласиха, че война между институциите има. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обаче е на мнение, че трябва всеки гражданин да носи отговорност пред закона, независимо какъв пост заема:

„Война между институциите е създадена отдавна“, пък каза Десислава Атансова и намекна, че заслуга за това има президентът.

„Не е добре по принцип политиците да коментират работата на МВР,прокуратурата, нито съдебните решения. При всички положения, присъди не е добре да се дават в тази сграда, най-малко от парламентарната трибуна. Апелирам правото да победи дори закона“, каза още тя.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък нарече двете институции „групировки“:

„В ситуация сме, в която две групировки, с меко казано добросъвестни намерения, влизат в сблъсък помежду си, в който не виждам на чия страна е законът и кого точно защитава“, коментира Костадинов.

- реклама -