кворум

Комисията по ревизията определи 17 приоритета в своята работа

Временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните пет години определи 17 приоритета в своята работа.

Всички парламентарни групи трябваше да посочат с коя тема да започне комисията по ревизията.

От „Има такъв народ“ заявиха, че за тях приоритетна тема е „Автомагистрали“ АД, от ГЕРБ – Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, от „БСП за България“ – Българската банка за развитие /ББР/, от „Демократична България“ – проектът „Турски поток“, от ДПС – Националната агенция за приходите и Националният осигурителен институт. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предложиха първата тема да бъде енергетика и дружествата в енергетиката – БЕХ, НЕК, електроразпределителните дружества и топлофикациите, заради сметките за ток и парно.

Сред темите, с които ще се занимае комисията по ревизията, са още ВиК секторът, разходите за прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ и за Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор, жалби до местната власт и общински дружества, горските и ловните стопанства, българските територии на ГКПП-та, преотстъпени на частни фирми, извънредно високите възнаграждения и бонуси в държавната администрация и в държавни дружества.

От ГЕРБ предложиха да се включи Държавен фонд „Земеделие“, а от „Демократична България“ – Българската агенция за безопасност на храните.

От ИТН пък добавиха за проверка Националната програма за енергийна ефективност и Държавната агенция за електронно управление.

Манолова информира, че ще изпратят писма с искания за информация по всички приоритетни направления, предложени от парламентарните групи. Тя отбеляза, че списъкът с приоритетни теми е отворен и може да бъде допълван.

Председателят на комисията по ревизията разясни, че ще се занимаят със сектори и дружества, в които е излят най-голям публичен ресурс и чиято работа най-много се отразява на джоба на българина. Включихме и парите за СРС-та. Хората са си плащали за това да бъдат подслушвани и следени, коментира пред журналисти Манолова.

Тя каза, че ще се постараят и този път максимален брой хора да бъдат изслушани и „всеки, който е бил мачкан, притесняван да получи едно рамо от комисията по ревизията в 46-ия парламент“.

Вече има сигнали от граждани, за това ще стане дума на следващото заседание на комисията, което е в сряда от 14.30 часа, обяви Манолова. По думите й, за пет заседания в предишния парламент комисията е свършила повече отколкото целия 44-и парламент в областта ревизия.
Срокът за работа на настоящата комисия е шест месеца.


Източник: БТА

- реклама -