сн. БГНЕС

Горанов: Рано е България да мисли за финансиране от МВФ заради COVID-19

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Промените във финансовата рамка се правят заради икономическите последици от пандемията от коронавируса.

В предложението на ГЕРБ изрично е посочено, че новите дългови задължения, независимо чрез кой инструмент са набавени, не трябва да надхвърлят новия годишен лимит от 10 милиарда лева.

„Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд заради кризата с Covid-19“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той настоя вносителя председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да оттегли предложението си: „Рано е за подобен дебат“, беше категоричен Горанов. Народният представител Румен Гечев каза от името на вносителите на предложението, че те предлагат помощите да отиват директно при заетите и самонаетите, каквато е политиката на мнозинството европейски държави.

Бяха обсъдени и гласувани предложенията на депутати от ГЕРБ и на БСП за промени в предложената от правителството рамка.

Увеличението на фонд „Безработица“ цели да посрещне мярката 60 към 40, при която държавата ще поеме 60 % от основната заплата на работниците, за да могат да останата на работа.

В предварителните сметки е включен и очакваният ръст на безработицата. Бизнесът ще бъде подпомогнат и чрез портфейлни гаранции в размер на 500 милиона лева, които Българската банка за развитие ще предостави на търговските банки.

Други 200 милиона лева ще бъдат предоставени по същия ред за безлихвени кредити на хора.

Те ще се дават на хора, които временно остават без доход заради кризата с COVID-19, но са запазили работното си място, макар и в неплатен отпуск.

Целият ресурс от общо 700 милиона лева ще бъде осигурен чрез капитализация на Банката за развитие, а заедно с очаквания дефицит от 3 милиарда и 500 милиона лева ще бъде необходим нов дълг от 4 милирда и 200 милиона лева.

Към тази сума трябва да се добави и настоящият лимит от два милиарда и 200 милиона лева дълг, част от които правителството вече набра още преди кризата с COVID-19 през дългови емисии на вътрешния пазар. Останалите средства до новия лимит от десет милиарда лева са предвидени за ликвиден дългов буфер, а ако се наложи харченето им, правителството ще предложи втора актуализация на бюджета. Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха презициране на текстовете в закона, като изрично е посочено, че има възможност за финансиране от Международния валутен фонд.

В предложението на ГЕРБ изрично е посочено, че новите дългови задължения, независимо чрез кой инструмент са набавени, не трябва да надхвърлят новия годишен лимит от 10 милиарда лева.

- реклама -