патриотите

Комисия в парламента ще търси истината за АЕЦ Белене

Комисия в парламента ще търси истината за АЕЦ „Белене“. Нейн председател ще бъде Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

Временната анкетна комисия ще проверява всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта в периода от 2006 г. до края на септември 2016 г.

Заместник-председатели на комисията са Методи Андреев от ГЕРБ и Антони Тренчев от РБ.

Членове са:

  • Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов, Цветомир Михов, Дияна Йорданова и Георг Георгиев – ГЕРБ
  • Таско Eрменков, Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев – БСП
  • Рамадан Аталай, Митхат Метин и Петър Чобанов – ДПС
  • Мартин Димитров – РБ
  • Искрен Веселинов – ПФ
  • Георги Недев – „БДЦ – Народен съюз“
  • Магдалена Ташева – „Атака“
  • Кирил Цочев – АБВ

Срокът за работа на комисията е 3 месеца.

Реакциите в парламента

По време на дискусията депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров призова проектът да бъде прекратен и да се мисли за ограничаване на щетите. Аналогична позиция изразиха и от ГЕРБ. Александър Ненков подчерта, че каквото и да се направи нататък по проекта за АЕЦ „Белене“ вече не се търси икономическа полза, а редуциране на загубите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че подобна комисия се създава за трети път и вероятно и този път от нея няма да има реални резултати. Нинова поиска вместо комисия за „Белене“ да има комисия, която да разследва картела за горивата.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт отговори, че ако за БСП източените милиарди не значат нищо, тези пари са от значение за всички останали.

От ДПС се обявиха против създаването на поредната анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, защото в това НС комисиите били безплодни и порочни.

От вчера са налице и първите обвинения за АЕЦ „Белене“. Софийската градска прокуратура обвини двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро.

- реклама -