европрокурор Лаура Кьовеши прокурор Клаус Йоханис оставка

Комисии в Европарламента изслушват кандидатите за главен европрокурор

Комисии в Европейския парламент изслушват кандидатите за главен европрокурор.

Сред тях е и румънката Лаура Кьовеши. Днес тя ще се яви на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

По-рано Кьовеши получи призовка за разпит, като денят съвпадна с датата на изслушването ѝ в Брюксел. Румънските магистрати я обвиняват в злоупотреба със служебно положение.

Изслушването ще бъде в Брюксел между 16,30 ч. и 20,15 ч. Депутатите ще избират между трима кандидати – французина Жан-Франсоа Бонер, румънката Кьовеши и германския прокурор Андрес Ритер.

Всеки кандидат ще разполага със 75 минути, като първо ще направи декларация, а след това ще му бъдат поставяни въпроси от членовете на комисиите.

В Румъния вестниците „Адевърул“ и „Ромъния либера“ съобщават, че България не иска Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура. Румънските издания информират, че България е гласувала против Кьовеши на заседанието на постоянните представители КОРЕПЕР на 20 февруари. Ново заседание на КОРЕПЕР ще има утре, 27 февруари, след изслушването пред двете комисии на Европейския парламент, пише „Адевърул“.

„Ромъния либера“ информира още, че главният прокурор на бъдещата Европейска прокуратура ще бъде определен по общо съгласие от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Прокуратурата следва да заработи до края на 2020 г. и ще бъде независимо бюро за разследване, преследване и изправяне пред правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС, като злоупотреби, корупция и трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро.

Прокуратурата ще бъде базирана в Люксембург и ще бъде съставена от главен прокурор и колегиум от прокурори от всички страни участнички, които ще координират текущите разследвания на делегираните прокурори от всяка страна.

До момента 22 страни членки на ЕС са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте държави, които са извън проекта (Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания) могат да се включат във всеки един момент, уточнява „Ромъния либера“.

- реклама -