Илиана Иванова пред ЕП: ​​​​​​​Ще работя за стабилен и достатъчен бюджет – НА ЖИВО

„ЕП е в основата на моята ангажираност от годините ми като евродепутат още от 2009 година. Благодарна съм за отношението и диалога, които имах с вас.

Европа вече бе изправена пред множество кризи и действията трябваше да са бързи. Благодарности на Мария Габриел, тя направи много.

Ако спечеля доверието ви ще мобилизирам всички ресурси, за да постигна целите си“.

Това каза пред ЕП кандидатът за следващ еврокомисар от България Илиана Иванова, която през следващите три часа ще бъде изслушана от две комисии на Европейския парламент в Брюксел.

Тя обяви, че ще работи за стабилен и достатъчен бюджет.

Ако изслушването бъде успешно, кандидатурата ще бъде гласувана от ЕП следващата седмица на сесия в Страсбург.

Предвижда се Иванова да бъде еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя ще бъде оценена от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование.

Изслушването ще продължи три часа и ще се състои от отговори на 25 въпроса. Иванова ще разполага с възможност за 15-минутно встъпление, с по една минута за отговор на въпрос и с пет минути за заключение в края на изслушването. Веднага след изслушването на заседание при закрити врата председателите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи ще изготвят своята оценка, се отбелязва в съобщение на ЕП. Тази оценка ще бъде предадена на председателя на ЕП и на ръководителите на политическите групи. Предвижда се утре да бъде оповестена заключителната оценка.

В навечерието на днешното изслушване Иванова отговори писмено на 36 въпроса,

свързани с дейността на еврокомисаря с посочените отговорности.

Тя заявява, че ако бъда назначена, ще се стреми към запазването на позицията на Европа като световен лидер в областта на науката, научните изследвания и иновациите.

Ще гарантирам, че всяко евро от наличния бюджет се използва възможно най-ползотворно и с това се насърчават по-сериозни инвестиции и реформи в областта на научните изследвания и иновациите,

когато е необходимо,

и да се продължи успешното изпълнение на програмата „Хоризонт Европа“, посочва Иванова.

Ще съсредоточа усилията си върху това Европейският съюз да застане на челно място в новата технологична надпревара и върху повишаването на неговата конкурентоспособност в условията на засилена икономическа конкуренция, допълва тя.

Ако бъде назначена, подкрепата за украинските изследователи ще остане на челно място в списъка на приоритетите ми, като следвам и черпя вдъхновение от текущи инициативи, заявява Иванова. Що се отнася до бъдещото възстановяване на Украйна,

научните познания,

новаторските подходи и новите технологии ще спомогнат за изграждането наново на модерни транспортни и енергийни инфраструктури и жилища.

Ще трябва да съживим научноизследователските инфраструктури на Украйна, за да може талантите да се използват в страната и да допринасят за устойчивото бъдеще на Украйна,

която се стреми към сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите в стратегически сектори, допълва Иванова.

Тя съобщава, че е готова да работи за разкриването на представителство в Киев на програмата „Хоризонт Европа“.

Илиана Иванова е възпитаник на Френската езикова гимназия „Ромен Ролен“ в Стара Загора,

магистър по Международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна и по Глобално управление от Арисонен държавен университет в Аризона, САЩ.

От 2009 до 2012 г. тя бе евродепутат от ГЕРБ, а от 2013 г. бе назначена за българския представител в Европейската сметна палата. Ако бъде одобрена за еврокомисар,

Илиана Иванова ще поеме функциите

на доскорошния български представител в Европейската комисия Мария Габриел, заела поста на вицепремиер, министър на външните работи и ротационен министър-председател.

- реклама -