Ево Моралес, Боливия

Командирът на въоръжените сили на Боливия поиска оставката на президента

Командирът на въоръжените сили на Боливия призова президентът на страната Ево Моралес да подаде оставка. Това се случва на фона на разрастващите се протести след оспорваното му преизбиране.

„След като анализирахме конфликтната вътрешнополитическа ситуация, молим президента да подаде оставка. Така той ще позволи умиротворяването и поддържането на стабилността. А това е за доброто на нашата Боливия“, заяви генерал Уилямс Калиман.

Това се случи часове, след като Моралес се съгласи на нови избори. Той обаче твърди, че не е манипулирал изборите на 20 октомври и отказа да подаде оставка.

Вестник „PAGINA 7“ пък съобщи, позововайки се ВВС на Боливия, че самолетът на Ево Моралес е поискал план за полет до Аржентина.

Президентът на долната камара на парламента и двама министри подадоха оставка

Президентът на долната камара на парламента на Боливия и двама министри от правителството подадоха оставка по-рано днес.

„Подавам оставка от Камарата на депутатите“, заяви Виктор Борда. Той добави, че протестиращите са подпалили къщата му в град Потоси и са взели брат му за заложник. „Да се надяваме, че няма да навредят на брат ми“, каза той.

Коментарите му дойдоха малко, след като министърът на минната промишленост на Боливия Сезар Наваро също подаде оставка. „Това са много трудни моменти и човек трябва да запази семейството“, каза той. А после добави, че семейният му дом е подпален.

Още един министър – Луис Алберто Санчес – също обяви, че напуска поста. Той заяви в писмо до Моралес, че „ходът на събитията противоречи на моите лични принципи, както и на моите духовни и демократични ценности“.

- реклама -