Румен Радев

Командирът на ВВС е подал рапорт за напускане

Командирът на Военновъздушните сили на България ген. Румен Радев е подал рапорт за пенсиониране.

От Министерство на отбраната потвърдиха информацията. Въпреки, че в искането за освобождаване от военна служба е посочено като причина „поради придобито право на пенсия“, неофициално се смята, че оставката е заради отказа на генерала да одобри процедурата чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство срещу заплащане.

Това се налага след като родните изтребители не могат да гарантират сигурността на българското небе. Опозицията в парламента, както и летците ни са категорично против. Самият ген. Радев заяви неотдавна, че това бъде удар по тяхната мотивация.

„България предлага на други държави от НАТО да дойдат тук за съвместен ерполисинг, в което няма нищо лошо. Това означава, че ще тренираме заедно с тези държави, но и че ние ги каним срещу едно сериозно заплащане – транспорт дотук, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване“, заяви неотдавна командира на ВВС.

Кандидат за президент?

Оставката идва часове след като името на ген. Радев се завъртя като възможна номинация на БСП за президент.

4434925Бившият шампион и член на ръководството на левицата Весела Лечева лансира кандидатурата му за държавен глава. Именно ген. Радев може да се окаже консенсусната фигура между БСП и АБВ. В партията на Първанов никога не се крили уважението си към военния летец. На сн. ген.Радев с бившия шеф на Генщаба на Армията ген.Михо Михов от АБВ.

В Изборния кодекс е записано, че военни могат да участват в избори за държавен глава, депутати или кметове, но само като независими кандидати, а не издигнати от партии. На военните им е забранено да членуват в политически сили.
Първата оставка

4432623Това е втора оставка на ген. Радев, след като миналата година той пожела да напусне поста заради тежкото състояние, в което се намира родната авиация.

Това съвпадна с преговорите с Полша за ремонта на старите руски МиГ-ове, които използват българските ВВС. Тогава премиера Борисов обеща на командира, че скоро военната авиация ще бъде модернизирана и така предотврати оставката.

Генерал Радев е на 53 години. Командир е на ВВС на България от 2014-та година.

- реклама -