Близо 300 ранени при сблъсъците за хуманитарна помощ във Венецуела

Вследствие на действията на венецуелските сили за сигурност са били ранени 285 души, включително 30 колумбийци и 255 венецуелски граждани. 37 от ранените са имали нужда от болнична помощ. Това съобщи колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо.

https://www.youtube.com/watch?v=IteWAxnZLlA

И уточни, че „заради непропорционалните и насилствени действия на венецуелската страна, управлявана от узурпаторския режим на Николас Мадуро“ прекъсват мирната хуманитарна акция. Камионите се връщат в складове в Кукута.

Вчера беше съобщено за убити по време на протестите, свързани с опита за доставка на хуманитарна помощ.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън съобщи вчера Туитър, че САЩ ще започнат да налагат санкции на венецуелски военни, които не подкрепят опозицията и не допуснат в страната хуманитарния конвой.

Колумбийският вицепрезидент Марта Лусия Рамирес заяви, че Венецуела не може да прекъсне двустранните дипломатически отношения, защото такива не съществуват, предаде Франс прес. По-рано венецуелският президент Николас Мадуро обяви, че прекъсва дипломатическите отношения с Богота.

Хуан Гуайдо не изключва нито един вариант за решаване на кризата във Венецуела

Признатият за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че не изключва нито един вариант за разрешаване на кризата в страната.

„Настоящите обстоятелства ме принуждават да взема решение – официално заявявам пред международната общност, че са отворени всички варианти за осигуряване на свобода на родината ни, която се бори и ще продължи да се бори. Надеждата се роди, не за да умре“, написа Гуайдо в Туитър.

Изявлението на Гуайдо беше направено само няколко часа след опита на опозицията да достави хуманитарна помощ в страната. Николас Мадуро обаче категорично отказва да я приеме с мотива, че криза във Венецуела няма. Той обяви, че затваря границата с Бразилия и обмисля възможност да направи същото и с тази с Колумбия.

- реклама -