Колумбия, Копа Америка
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Колумбия загуби домакинството на Копа Америка

Колумбия загуби домакинството си на Копа Америка. Страната трябваше да приеме турнира заедно с Аржентина в периода 13 юни – 10 юли. Турнирът трябваше да е споделен за първи път в 105-годишната му история. Заради протестите в страната обаче това няма да се случи.

Колумбия помоли южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ за отлагане на турнира. КОНМЕБОЛ обаче отхвърли молбата и премести домакинството изцяло в Аржентина.

Колумбия е обхваната от улични протести и безредици, които доведеха до поне 42 смъртни случая. Големи и в някои случаи изпълнени с насилие антиправителствени демонстрации се провеждат в Богота, Меделин и Кали – градове, където по програма трябва да се състоят срещи от Копа Америка. На 13 май двубой от Копа Либертадорес в Баранкила бе прекъсван пет пъти. Причината бяха облаци от сълзотворен газ, използван срещу демонстрантите извън стадиона. Освен това случаите на заразени с коронавирус също се увеличават. Тази седмица броят на починалите премина 83 000 души.

Аржентина също минава през поредната вълна на заразени с коронавирус. В четвъртък президентът Алберто Фернандес обяви тотален локдаун за следващите девет дни.

Копа Америка трябваше да се проведе миналата година. Турнирът обаче беше отложен с 12 месеца поради глобалната пандемия. Двете страни-гости – Австралия и Катар, се оттеглиха от турнира през февруари.

- реклама -