Тумбакович, Черна гора
Любиша Тумбакович бойкотира собствения си отбор

Колосален скандал разтърси тима на Черна гора

Колосален скандал разтърси тима на Черна гора преди мача с Косово. И двата отбора са в нашата квалификационна група за Евро 2020.

Съперниците играха в Подгорица по време на двубоя Чехия – България. Треньорът Любиша Тумбакович и двама играчи – Марко Иванич и Филип Стойкович – обаче бойкотираха двубоя. И тримата са етнически сърби.

Причината за бойкота е кампанията от държавните медии в Сърбия. Тя е насочена срещу това сърби да играят в мачове срещу Косово. Сърбия все още не признава независимостта на Косово, което се отцепи през 2008-а.

Черна гора ще уволни треньора

Веднага след решението им федерацията на балканската страна обяви, че свиква спешна среща. На нея Тумбакович ще бъде формално уволнен.

Двубоят в Подгорица се игра на празни трибуни. Причината – наказание, наложено за мача с Англия. Тогава домакините обидиха футболисти на Англия на расистка основа. Около стадиона днес обче бе пълно с въоръжени сили на полицията и жандармерията, които пазеха от евентуални провокации.

Черна гора също се отцепи от федерацията със Сърбия. Това се случи през 2006-а. През 2016-а страната бе приета в УЕФА, въпреки опозицията на своя съсед.

- реклама -