капки

Колко време може да се запази коронавируса в аерозолни капки?

На този въпрос се опитват да отговорят учените по света: колко дълго коронавирусът може да оцелее в малките аерозолни частици, които издишваме? В лаборатория с висока степен на сигурност близо до Бристол учените може да са съвсем близо до отговора на този въпрос, пише британският вестник The Guardian.

В понеделник те ще започнат да изстрелват малки капчици жив Sars-CoV-2 и да ги задържат във въздуха между два електрически пръстена, за да проверят колко дълго вирусът остава заразен при различни условия в околната среда.

сн. БГНЕС

„Това е много важен въпрос“, каза проф. Денис Дуорли, експерт по механика на флуидите от Imperial College London, който не участва в изследването. „Сега има огромен интерес към това какво би могло да предприеме, за да се намали рискът от инфекция в затворени помещения, по отношение на подобрена естествена вентилация, или системи за прочистване на въздуха, или ултравиолетово осветление – но всичко зависи от знанието колко жизнеспособен вирус остава във въздуха. „

Досега се предполагаше, че Covid-19 се предава предимно в дихателни капчици, произведени, когато заразен човек кашля, киха, пее, говори или диша. Те бързо падат на земята, осигурявайки логиката за правилото за 2 метра.

И все пак сред експертите има нарастващ консенсус, че вирусът може да се задържи в по-малки капчици, наречени аерозоли, които могат да се пренасят на по-големи разстояния във въздушни потоци и да се натрупват в лошо проветрявани пространства. Това подозрение до голяма степен се основава на доказателства за огнища в ресторанти и певчески хорове, където хората са се заразили с вируса, въпреки че са били на известно разстояние от заразения човек.

сн. БГНЕС

„Генетичен материал от вируса е открит и във въздушни проби от непроветрявани помещения, като болнични тоалетни – но все още никой не е идентифицирал жив инфекциозен вирус във въздушни проби“, казва проф. Джонатан Рийд от Университета в Бристол, който ръководи новите изследвания.

Знаем, че когато бактериите или вирусите станат във въздуха в дихателни капчици, те много бързо изсъхват и могат да загубят жизнеспособност, така че това е важна стъпка, която трябва да се разбере, когато се оценява ролята на въздушното предаване в Covid-19.“

източник: Фокус

- реклама -