Гражданска отговорност бонус-малус разяснение КФН

Колко струва застраховка “Гражданска отговорност”?

Удобството да ползвате и притежавате автомобил носи със себе си задължения, които не бива да пренебрегвате.

Като едно от основните, установено от българското законодателство, е наличието на валидна застраховка “Гражданска отговорност”.

Сред най-важните въпроси, които интересуват автомобилистите, е именно “Колко струва сключването на застраховка ГО?”.

Вида на транспортното средство, неговите характеристики, основният водач на колата, определят ценовото изражение на застрахователния продукт.

Как можете да разберете колко ще ви струва сключването на Гражданска отговорност?

В днешно време има множество информационни източници, които да ви помогнат да си отговорите на даден въпрос, който ви интересува.

Един от начините да разберете каква е офертата, от която можете да се възползвате, както и да получите повече информация относно застрахователния продукт, е да посетите физически офис на компанията.

Повечето застрахователи разполагат с много на брой офиси, намиращи се на удобни локации, които са със стандартно работно време.

Друг разпространен начин, който през последните години доби значителна популярност, е чрез използването на онлайн калкулатор за гражданска отговорност.

Можете да откриете този инструмент в сайта на застрахователя, към когото сте се насочили за сключването на застраховка “Гражданска отговорност”.

След попълване на данните, необходими за изчислението на сумата, която ще бъде дължима от вас, ще можете да се насочите и към сключването на застраховка “Гражданска отговорност”,

което се извършва изцяло онлайн. Документите ще получите чрез куриер, а плащането се извършва чрез наложен платеж.

Кои фактори влияят върху определянето на цената по ГО?

На въпроса колко струва застраховка “Гражданска отговорност” няма точен отговор, защото сумата не е фиксирана, а се определя въз основа на няколко характеристики, касаещи водача на МПС и самия автомобил. Това са:

  • информация за МПС – тук се включват данни като: регистрационен номер, вид на двигателя, мощност, година на производство, номер на талон. Допълнителни характеристики, като разположение на волана и предназначението за ползване също влияят на избора. Трябва да посочите дали воланът е ляв или десен. Относно предназначението за ползване на МПС имате опция между: личен, превоз на опасни товари, такси, учебен, състезателен, служебен;
  • информация за водача – за определяне на цената по застраховката се изисква уточняването дали сте физическо или юридическо лице. Ако има ПТП с ваше участие, при което вината за настъпването е ваша, през последните 3 години, това повлиява на цената за ГО. За преминаване към издаване на полицата трябва да попълните още данни, които се пазят в пълна конфиденциалност. Такива са: ЕГН /ЕИК/ ЛНЧ, област, община, град, пощенски код, улица, блок, вход, етаж, апартамент;
  • допълнителни услуги – имате възможност към получаването на оферта за сключване на застраховка “Гражданска отговорност” да посочите и допълнителни облаги, от които да се възползвате, като “Авто Асистанс”, “Злополука на лицата в превозното средство”;
  • определяне на вноските – дори и малка разлика в крайната цена, начинът на разсрочване също влияе. Имате възможност да изберете да платите цялата сума за застраховка еднократно или на отделни вноски. Те могат да бъдат две или четири. “Гражданска отговорност” се сключва за срок от една година

При първоначалното изчисляване се вземат предвид характеристики, като ляво разположение на волан и липса на ПТП през последните 3 години. Ако данните ви се различават от тези, при посочването им в етап “Попълване” сумата ви ще бъде преизчислена.

- реклама -