Колко струва задължителната смяна на топломерите с нови?

До 1 януари 2027г. всички топломери и водомери трябва да са с дистанционен отчет.

Така, ако в момента ви се налага да смените измервателните уреди у дома, поради изтичане на 10-годишния  гаранционен срок,

то задължително трябва да монтирате такива с дистанционен отчет.

Макар безспорното предимство за месечен отчет от разстояние, тези уреди са по-скъпи. Ето колко пари трябва да заделите за целта:

Колко струва оборудването на радиаторите на двустаен апартамент старо строителство?

Според тарифите на Techem, за индивидуален монтаж на дистанционни уреди жилище с 3 радиатора и 1 водомер за топла вода –  това ще струва 271 лв. с включен ДДС, монтаж, програмиране, пломбиране, узаконяване

Колко струва оборудването на един апартаментен топломер и водомер за топла вода.

При жилище ново строителство, с хоризонтална отоплителна инсталация е достатъчен един топломер за целия апартамент, както и един водомер. Тук цената е 412 лв. с включен ДДС, монтаж, програмиране, пломбиране, узаконяване.

Правят се отстъпки при групов монтаж на уреди в етажните собствености, уточняват от Techem.

Според омбудсмана Диана Ковачева, 572 хиляди домакинства трябва да подменят топломерите си с нови до 1 януари 2027г.  По думите й става въпрос за около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода, а близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка.

Омбудсманът дава и пример, че цените на дистанционните водомери започват от около 100 лв. за брой и са приблизително двойно по-високи в сравнение с конвенционалните водомери.

А приблизителната цена на радиомодула за водомер за топла вода е около 50 лв. Т.е. тази стойност дава представа за оскъпяването на единичния уред вследствие на законовите изисквания.

„Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.“ , посочва Диана Ковачева.

Затова омбудсманът Диана Ковачева настоява пред министерството на енергетиката да се осигури финансова подкрепа за домакинствата.

Целта е постепенно изравнителните сметки да останат в историята

След подмяната всички уреди с дистанционни, постепенно изравнителните сметки към Топлофикация трябва да останат в историята.

Преди това, обаче клиентите могат да избират дали уредите им да бъдат отчитани всеки месец и да имат реална месечна сметка или два пъти в годината с изравнителна сметка. Ето тарифите на двата варианта за абонатите на Techem.

Месечен отчет и реална месечна сметка струва по 1.20 лв. на разпределител (за 6 месеца), по 1.20 на водомер (за 12 месеца)   и 1.64 партида на месец.

Или за средно жилище с 3 разпределители и 1 топъл водомер на месец струва – 55,59 лв. Това е цената за цялата година с включено ДДС без изравнителна сметка.

Годишен отчет с две дати за посещение, изработване на изравнителна сметка и последващи корекции – 34,57 лв. отново за средно жилище с 3 разпределителя и 1 водомер за топла вода. С включено ДДС

- реклама -