Колко струва часовникът на Хитлер?

Колко струва часовникът на Хитлер? Дали бихме си купили вещ, принадлежала на Хитлер? Хмм, бихме се поколебали поради няколко причини.

Все пак, нацисткият лидер, управлявал Германия

от 1933 г. до 1945 г., е обвиняван в геноцид на милиони и виновен за разпалването на Втората световна война довела до края на европейския доминитет в западното полукълбо.

Но пък има и хора, които определено не биха

пропуснали възможността да се сдобият с притежания на фюрера, ако искате дори чисто с инвестиционна цел поради постоянното поскъпване на антиките.

И действително – анонимен купувач се е сдобил с часовник, който по всяка вероятност е принадлежал именно на нацисткия лидер Адолф Хитлер.

Дано новият собственик на предмета не е бил подведен,

защото все пак, се е разделил с цял милион и сто хиляди долара, за да придобие историческата вещ.

Колко струва часовникът на Хитлер?

Точно така – срещу тази сума по време на търг в САЩ той е купил часовника „Huber“, чиято каса е прочутия дизайн Reverso на швейцарската компания Jaeger LeCoultre, (вероятно доставена само за брандиране под марката Huber)

направен първоначално по заявка за британските офицери,

играещи на поло в Индия през 30-те години на миналия век (касата се завърта от към гърба, за да се предпази неговото стъкло от счупване). Смята се, че е бил подарен на рожден ден на Хитлер през 1933 г. – годината, в която става канцлер на Германия.

Доказателство, че това действително се е случило,

са свастиката и инициалите АН, които са гравирани върху подаръка.

Освен защото е скъпа, сделката с часовника привлича внимание и заради дръзката реакция на еврейската общност към нея.

Нейните лидери са осъдили търга още преди продажбата

на часовника. 34-ма от тях са подписали отворено писмо, в което са я описали като „отвратителна“ и призовават и други предмети, свързани с Хитлер и евреите, да бъдат премахнати от предложенията за следващи търгове.

Въпреки негативното мнение, от аукционната къща

Alexander Historical Auctions имат оправдание за действието си. Според тях целта е да бъде запазена историята. И освен това, ако тя се унищожи, няма доказателство за случилото се, пише BBC.

- реклама -