череши
сн. БГНЕС

Колко ще струват българските череши тази година?

Ниски цени на черешите през този сезон прогнозира пред „Монитор“ агрономът Валери Йовев. По думите му у нас има свръхпроизводство на вкусните плодове.

„Изкупната цена на черешите няма да бъде по-различна от предходните години, най-вероятно ще е същата. В цялата страна се направиха много нови градини, получава се свръхпроизводство, а колегите, които изкупуват черешите за преработка, имат определени квоти. За да продадеш на някой череша, нали и той трябва да има на кого да я пласира. Според мен се очаква трудна година за реализация“, обясни Йовев, който също отглежда череши.

Липсата на чужди туристи по думите също се отразя зле на реализацията на новата реколта, защото  туристите по Черноморието и курортите са един от основните купувачи.

„Преди 4-5 години идваха доста румънци, които купуваха немалки количества. Само за пример мога да посоча, че през миналата година ги нямаше, просто не дойдоха. Ако се задържи така годината и природата е благосклонна към нас откъм градушки и природни бедствия, череши ще има, но ще има проблем при реализацията на плодовете. Трябва да ги продадеш в деня на брането, а търговецът да ги продаде най-много до три дни след това“, казва още прозиводителят.

- реклама -