Колко ще струва да си купим кола тази година

Колко ще струва да си купим кола тази година? Автомобилната индустрия продължава да се възстановява от кризата.

А докато това продължава ще се запази и недостига на коли втора ръка, обясняват от бранша.

Индустрията излиза от пандемията

с 15% по-високи цени на колите, но и с нови предизвикателства.

Войната в Украйна предизвиква производствена криза с веригата на доставките, което води до ръст на цените на новите автомобили.

„Увеличението на цената на

автомобилите беше продиктувано, и забавянето на производството, от проблеми с поддоставчици, нараснали цени или липса на някои суровини, естествено и енергията“, каза Станислав Панчев, Асоциация на автомобилните производители пред БНТ.

А тези препятствия директно

се отразяват на вторичния пазар.

„Не само в България, но и навън все повече се търсят автомобили втора употреба и съответно цените се вдигнаха през миналата година поне 30%“, каза Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията

на вносителите на автомобилите.

Но ако при автомобилите втора ръка има недостиг, то при новите има затруднения с логистичния капацитет, което също повишава крайната цена.

Вече има и плавно покачване на лихвите по лизинговите схеми, вследствие на монетарната политика на Европейската централна банка. А

вносителите имат и друго съображение.

„Предпочитат да оперират в Шенгенското пространство, а не да стоят по 2-3 дни на границите, за да доставят автомобилите“, каза Станислав Панчев.

Въпреки това от бранша отчитат намаляващи срокове на доставка – в широк диапазон от 20 дни до 9 месеца.

Освен това има и автомобили на склад.

Колите втора ръка също достигат трудно до България – за един автомобил се борят повече търговци, което вдига цената и не само.

„В Западна Европа, купувайки си нов автомобил

дават до 3 хиляди дотация,

ако автомобилът не се остави на вторичния пазар, а се хвърли в морга“, каза Любомир Доросиев.

И това касае предимно коли, които у нас бихте закупили за около 6 хиляди лева, но в повечето случаи бюджетът е между 10 и 30 хиляди лева.

Наблюдава се тенденция да се

търсят японски и корейски коли, които са на изгодна цена и с добро качество, казват от бранша. А спад в цените на автомобилите през тази година не се очаква.

- реклама -