детска градина

Колко ще плащат за дете, неприето в ясла или градина

291 лева на месец ще получават родителите, ако детето им не бъде прието в общинска детска градина или ясла. Сумата е определена със заповед на образователния министър Красимир Вълчев, съобщава NOVA.

Кандидатстването за компенсацията за тази година е до 30 април – родителите могат да подават съответните заявления в районните администрации, разпореди наскоро наредбата за условията и реда за предоставяне на тази помощ.

Държавата вероятно ще компенсира едва около 3 600 деца средно на месец за това, че не са приети в общинска или държавна детска градина.

За получаването на парите родителите трябва да отговарят на 6 условия едновременно, за да получат средствата.

Те трябва да са кандидатствали в детска градина или в предучилищна група към училище, която се намира в района на настоящия им адрес. Детето не трябва да е прието и не трябва да има място за него в нито една друга градина или предучилищна група в училище в същия район.

За получаването на компенсациите от държавата детето трябва да ходи в частна детска градина или училище. За децата над 4-годишна възраст се изисква частната образователна институция да не получава пари от държавата.

Ако пък детето посещава детски клуб, който на практика работи като градина, или пък родителски кооператив, то трябва да е формално записано на самостоятелна подготовка към някоя общинска образователна институция.

- реклама -