БАБХ, проверки агнешко продукти маркировка

Колко ще ни струва агнешкото за Великден?

Месец преди Великден – колко ще ни струва агнешкото за празничната трапеза? Еъо какво казаха производители и търговци, информира bTV.

От националната овцевъдна компания уверяват, че драстичен скок в цените на агнешкото не се очаква.

Въпреки това търговците все още се въздържат да зареждат агнешко месо. За великденските празници доставки ще има, но в повечето магазини ще са по предварителна заявка на клиента.

Въпреки че празниците наближават, в магазините агнешкото все още липсва.

„Ще видим дали ще има търсене всъщност и вече по заявка ще става. Засега не можем да кажем още нищо“, коментира Люба Борисова, продавач-консултант във Велико Търново: За потребителите факторът цена се оказва определящ.

„Ръстът на цената през последните две години стана двоен на килограм агнешки дреболии. Купувам около килограм – килограм и половина и пресни агнешки ребърца. Ще отделим този бюджет. Оказва се, че за това, което ви цитирам, би трябвало 50 лева да наглася за него“, казва Ана Минева от Велико Търново.

От фермата на Пламен Пенев в Севлиево килограм живо тегло излиза на 12 лева.

„Има колеги, които хранят със слама, без концентриран фураж, при което агнето и неговите вкусови качества са едни. Там цените обикновено са около 10 лева. Има други, които хранят със сено, царевица – цените са около 11 лева. В нашата ферма отглеждаме агнетата с по-скъпи фуражи. Хората могат да са спокойни, че е сукало до последно, защото качеството на месо от млечно агне е различно от качеството на отбито“, коментира той.

От фермата, през кланицата, до магазина цената обикновено скача двойно. Въпреки трудностите в бранша, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация уверяват, че скок в цената на агнешкото няма да има.

„От миналата година има инструмент с държавно подпомагане във връзка точно с тези повишаващи се разходи, който миналата година беше в размер на 420 млн. лева. А сработвайки тази година, аз мисля, че това подпомагане ще тушира рязкото повишаване на Агнешкото месо“, казва Симеон Караколев, председател на НОКА във Велико Търново.

В магазините търговците вече записват за килограм чисто месо на цена от 24-25 лева.

- реклама -