Колко полезни са лютите чушки

Лютите чушки ни помагат за добър сън, подобряват паметта и още:

Усилва мъжката сила

Червеният лютив пипер възстановява/усилва потенцията.

 При грип и настинка

Прочиства дихателните пътища и отпушва носа. Стимулира потоотделянето, понижава дискомфорта при повишена температура.

Срещу стрес

Повишава нивото на хормоните на удоволствието – ендорфин и серотонин. Успокоява нервите, намалява последствията от стреса и действа като слабо болкоуспокоително.

Сънотворно лекарство

Лютото е чудесно сънотворно „хапче“. Сгряващата му функция отпуска нервите и помага на съня да дойде по-бързо. И тъй като жлъчката на любителите на лютива храна рядко е препълнена, човек добре се наспива и на другата сутрин става бодър и свеж.

Нередовна менструация

Действа благотворно на жени с гинекологични проблеми като нередовен месечен цикъл, причината за който е силно емоционално напрежение, заседнал начин на живот, нередовно и непълноценно хранене, недостатъчно сън и почивка. Тук на помощ идва лютата чушка, която регулира работата на яйчниците.

Косата хубавее

Лютото укрепва корените на косата и добре влияе на растежа й, тъй като подобрява кръвообращението на тъканите. Пикантната храна се препоръчва на жени с тънки и чупливи коса и нокти.

Укрепва имунитета

Лютата чушка съдържа два пъти повече витамин C от лимона. Усилва радостта от живота и намалява стреса.

Топи излишните килограми

Помага в диетите с излишните килограми като активизира кръвообращението, нормализира обмяната на веществата, ускорява метаболизма, помага на организма да изхвърли токсините.

По-добро храносмилане

Стимулира секрецията на жлъчен сок, което води до по-добро храносмилане

При депресия и меланхолия

Активизира жизнените сили, възвръща апетита към храната и любовта към живота.

Лютата чушка помага още при болести на дихателната система; пречи на развиване на диабет тип 2, атеросклероза на съдовете, доброкачествени тумори, профилактика на рака, алергични заболявания, намалява холестерола. и др.

Лютото е противопоказно при гастрити, язва на жлъчката и дванадесетопръстника, цистит, заболявания на щитовидната жлеза, епилепсия, глаукома и някои кожни болести.

- реклама -