фелдшер, сертификати, ваксинация, арест

Колко плащаме, за да отидем на лекар?

Инфлацията удари и медицинските услуги. Увеличение в цената на прегледите, отчитат пациенти.

На този фон – медици поискаха увеличение на потребителската такса и здравната вноска. 

Йован Филиповски е македонец, който страда от астма. Често му се налага да ползва лекарски услуги, но винаги само с направление.

„40 лева взимат само за преглед. Взимаха. От дълги години не идвам на частно. Имам личен лекар, имам разрешително и постоянно пребиваване в Бъгария“, обясни той пред Нова тв.

Напоследък Йован наблюдава увеличение в цените на някои медицински услуги и сравнява здравеопазването у нас с това в Северна Македония.

Съседът му по легло в белодробната болница в Бургас е 73-годишният бургазлия Дикран Никлаян, страдащ от карцином на белия дроб. И споделя, че ако му се наложи да се лежи на място, което не работи със здравната каса, то няма да може да си позволи лечение.

Сред най-скъпите прегледи в Бургас са тези на частно в очните клиники, частните болници, които въпреки че работят със здравните каси имат такси за хоспитализация и изхранване.

А прегледите на частно при гинеколози, кардиолози и пулмолози са най-скъпи, пресмятат пациентите.

В бургаската белодробна болница повечето лекари работят и на частно.

„Те работят и на договор със здравната каса. И като имаш договор със Здравната каса имаш една и съща стойност на прегледа.

Ако някой лично пожелае някъде да отиде при точно някой специалист, да бъде прегледан, то тогава той си плаща това свое желание“, посочи д-р Евелина Трошанова – директор на Белодробната болница в Бургас.

Това желание обикновено струва на пациента между 30 и 80 лева само за преглед при различните специалисти. Цената за чужди граждани пък на места е 50 евро.

А докато едни смятат, че потебителската такса трябва да бъде вдигната, то в белодробната болница са на мнение, че тя е ненужна.

А иначе добрата новина е че българският пациент е започнал да си прави профилактични прегледи, което лекарите свързват с преминалата двугодишна ковид пандемия.

„Българинът се уплаши от ковида и започна да взима по-бързо решение за своето здраве и по-често ходи на доктор, което е хубаво.

И от там вече имаме тежки случаи, но не запуснати. Рязко намаля заболеваемостта от туберкулоза, това което беше необичайно за нашите условия“, заяви д-р Трошанова.

Поскъпване има още на прегледите при кожни специалисти, невролози, стоматолози, такси за изследвания и рентгенови снимки.

- реклама -