Колко пъти пълним кошницата с една минимална заплата

Колко пъти пълним кошницата с една минимална заплата. Във Франция потребителите могат да у напълнят 27 пъти.

Често правим сравнения на цените на

отделни продукти в България и Западна Европа и с изненада установяваме, че у нас някои стоки струват по-скъпо. Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки показва, че цените им у нас са по-високи, в сравнение с тези в държави като Франция, Германия и Испания. Екипът на NOVA в Ница провери какво и за колко можем да купим.

Въпреки, че във Франция съвсем не е

най-евтино да се пазарува, в сравнение с Италия, Испания или Германия, например, дори на Лазурния бряг, където е още по-скъпо, екипът ни открива основни храни, чиято цена е доста по-ниска от тази в България. За сравнение – минималната работна заплата във Франция е четири пъти по-висока от тази у нас.

„Като част от голямо изследване за

необходимите средства за издръжка, правим периодични наблюдения на цените по търговските вериги в шест държави на 20 жизненонеобходими стоки, които постоянно присъстват на нашата трапеза. Интересен е фактът,

че в някои държави същите стоки,

на определени търговски вериги, имат значително по ниски-стойности, а доходите в тези държави са доста по-високи”, коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални

изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

Иванова е част от екипа специалисти от КНСБ, провели изследването. С колегите си констатират – плащаме повече, докато печелим в пъти по-малко.

„Например, сирене в България е със средна цена големите търговски вериги от 9 евро, докато в Холандия е 7 евро, в Германия и Испания – също. Над нашата стойност е само в Хърватия – 13 евро и във Франция – 10 евро”, коментира тя.

Средната цена на сиренето във Франция

може и да е с 1 евро по-висока, но почти двойно по-ниска е тази на яйцата. 1.65 евро за десет броя френски яйца срещу 2.96 евро в България.

„Отбелязваме, че има някои по високи цени във Франция, но все пак, те се доближават до тези в България. Например, във Франция охладено пиле може да се купи за 3.59 евро, докато у нас е 4 евро”, обяснява Иванова.

Традиционният за българската трапеза

зрял боб и брашното също са по-скъпи, отколкото във Франция и Германия.

„Други забележими стоки, които правят впечатление, са картофите, които отбелязват значителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, докато в Испания са около 80 цента, в Германия са на същата стойност.

С една френска минимална заплата

можем да напълним потребителската си кошница от 20 основни стоки – цели 27 пъти, докато в България само 7”, допълва зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

„В България за тази кошница от 20 стоки

трябва да платим 56 евро, докато същата потребителска кошница от 20 стоки в Румъния е 52 евро, а в Испания – 50 евро. Съпоставено с минималната работна заплата, това означава, че в България с една минимална работна заплата тази ограничена потребителска кошница може да се купи седем пъти, докато в Испания – 23”, изчислява още Иванова.

Освен по-високите цени у нас, притеснително е,

че повече от 2/3 от работещите българи не успяват да си покрият битовите разходи и пазара с доходите, които получават.

„В Германия само за последната година увеличението на минималната работна заплата е 361 евро, а в България е едва 66 евро.

Разбирате, че ние, какъвто и ръст да имаме,

все още не можем да достигнем средните нива на европейската минимална заплата”, подчертава експертът.

От КНСБ настояват от 1 юли минималното възнаграждение да бъде увеличено на 850 лева, за да покрие луфта на инфлация, натрупан през 2023 г.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено