синя светлина безсъние

Колко опасна е синята светлина?

Вероятно ви се е случвало преди заспиване механично да посегнете към телефона – просто, за да проверите дали коректно сте настроили алармата на часовника за следващия ден.

Обаче точно в този момент, също толкова механично, правите 10-минутна разходка из социалните мрежи. Сякаш е на живот и смърт да не би да пропуснем нещо ново, важно, любопитно.

А след това.. сънят си е отишъл. Ред е на въртенето в леглото, броенето на овце не помага, спи ви се, но мозъкът ви отказва да почива.

Така сме свикнали с електрониките и телевизорите, че дори не си даваме сметка за това колко вредна всъщност е синята светлина.

Според Harvard Health Letter синята светлина се използва в устройства като телефони и монитори, тъй като те са много подходящи за светлата част на деня. Те повишават вниманието, реакцията и настроението. Всички тези преимущества обаче изчезват на тъмно.

Някои проучвания показват връзка между излагането на светлина през нощта с някои видове рак, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Това не е доказателство, че нощното излагане на светлина причинява тези заболявания, нито е ясно защо това може да е лошо за нас. Но знаем, че излагането на синя светлина потиска секрецията на мелатонин – хормонът, който влияе на циркадните ритми (циклично поведение с период на цикъла около 24 часа).

Дори неясната светлина може да попречи на циркадния ритъм на човека и на секрецията на мелатонин.

Само осем лукса – ниво на яркост, превишено от повечето настолни лампи и около два пъти повече от нощната светлина, има този ефект, отбелязва Стивън Локли, изследовател от Харвард. Светлината през нощта е част от причините, поради които много хора не спят достатъчно, казва Локли, а изследователите свързват краткия сън с повишения риск от депресия, диабет и сърдечно-съдови проблеми.

Докато светлината от всякакъв вид може да потисне секрецията на мелатонин, синята светлина през нощта усилва този ефект многократно. Учени от Харвард са провели експеримент, сравняващ ефекта от 6,5 часа експозиция на синя светлина към експозиция на зелена светлина с подобна яркост. Така се разбира, че синята светлина потиска мелатонина за около два пъти по-дълго от зелената светлина и премества циркадните ритми с два пъти повече (3 часа спрямо 1.5 часа).

В друго проучване на синята светлина изследователите от Университета в Торонто сравняват нивата на мелатонин при хора, изложени на ярка вътрешна светлина, които носят защитни очила, със синя светлина за хора, изложени на редовно замъглена светлина без да носят очила.

Фактът, че нивата на хормона са едни и същи в двете групи, засилва хипотезата, че синята светлина е мощен супресор на мелатонин.

Това предполага, че работниците на смени и „нощните птици“ биха могли да се защитят, ако носят очила, които блокират синята светлина.

Имайте предвид, че синя светлина имат не само телевизорите или смарт устройствата. Външното осветление, рекламните пана на улицата и модерните LED лампи също излъчват синя светлина. Вече говорим за „светлинно замърсяване“ в големите градове, което всъщност е и причината да не виждаме звездите в небето. Токио е най-осветеният град на планетата и там хроничното безсъние е нещо обичайно.

Ето няколко съвета как да се предпазим от синята светлина през нощта:
  • Използвайте затъмнени червени светлини за нощни лампи. Червената светлина има най-малка сила да измести циркадния ритъм и да потисне мелатонина.
  • Избягвайте гледането на ярки екрани два до три часа преди лягане.
  • Ако работите в нощна смяна или използвате много електронни устройства през нощта, помислете дали да не се снабдите с очила за блокиране на синята светлина или да инсталирате приложение, което филтрира синьо-зелената дължина на вълната през нощта.
  • Излагайте се на много ярка светлина през деня, която ще повиши способността ви да спите през нощта, както и настроението и вниманието ви през деня.
  • Купете си плътни завеси, за да избегнете светлината, нахлуваща от външния свят.
- реклама -