Колко можем да спестим при ранна резервация за почивка през лятото?

Мнозина планират лятната си почивка още в началото на годината.

От бранша казват, че отново ще разчитат на българските туристи, които преоткриха страната ни като дестинация.

По това време на годината офертите за ваканция по българското Черноморие през лятото са примамливи, защото са с големи отстъпки.

Това лято се очаква почивката по българското Черноморие да поскъпне.

Туристите ще трябва да отделят между 15 и 20% повече средства отколкото са похарчили за почивка на море през миналата година.

Цените на предлаганите пакети са се повишили най-вече заради инфлация и войната в Украйна.

Добър вариант за спестяване на средства е почивката да се резервира още през зимата, когато и намаленията са големи.

Отстъпките могат да компенсират до 20% от цената.

След двете пандемични години ранните записвания за почивка по българското Черноморие намаляват. В един от хотелите край Варна резервирани за лятото са едва 5% от местата. Само преди години резервациите са били 10 пъти повече. Причината – все повече туристи организират почивката си и избират дестинация в последния момент.

„Младото поколение вече не го интересуват туроператори. Тенденцията е всеки от вкъщи, от телефона, от компютъра, през интернет, да ползва услугите и това ще продължи така“, казва хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Съседни на нас страни обаче успяват да привлекат още от сега туристи за летните месеци, казват от бранша.

„Ние сме точно на такова разстояние от войната, на каквото са и Турция. В момента Турция има вече 60-70% ранни записвания, тъй както ние говорим, че няма ранни записвания“, допълва Карагеоргиев.

Според туроператори от Благоевград, ранно резервираната лятна почивка е по-евтина с около 10-20 процента. Има и още предимства.

„Ако групата е автобусна, винаги се заемат по-предни места, което обикновено е битка, когато се пътува с автобус. Ако се предлагат повече хотели, имаш избор на хотел и евентуално хотелска стая“, споделя туроператорът от Благоевград Здравка Чимева.

Затова много българи още през януари и февруари избират дестинацията си за отдих през лятото.

- реклама -