Колко дълго можем да живеем?

Миналата година трима изследователи от Ню Йорк заявиха, че хората вече са живели толкова дълго, колкото е възможно.

Изследователите от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ смятаха, че максималният човешки живот продължава около 115 години. Сега обаче група от канадски учени оспорва това твърдение.

Те казват, че човешкият живот може да трае безкрайно.

„Това не означава, че знаем, че няма край. Тъй като не можем да открием никаква граница, е възможно наистина да няма такава“ – споделя Хекими, биолог в университета Макгил. „Средната продължителност на човешкия живот все още нараства драстично. Не виждам статистическа или демонстрираща биологична причина как бихме знаели, че трябва да престане“.

Всъщност хората живеят по-дълго, отколкото преди едно столетие, но американският живот се е стабилизирал през последните години. През 1900 г. средната продължителност на живота е била около 47 години. До 1970 г. тя е около 71 години, като се увеличава всяка година. През 2015 г., за пръв път от две десетилетия, се понижава до 79 годишна възраст.

Старшият автор на проучването допълни, че максималната продължителност на живота на хората е достигнала своя връх някъде през 90-те години на миналия век.

Данните за населението и смъртността показаха, че хората на възраст над 100 години не живеят по-дълго въз основа на това кога са родени. Използвайки тези данни, групата изчислява максималният човешки живот възлиза на 115 години . Разбира се, има хора живели и повече, но не и много. Най-възрастният човек на света беше италианката Ема Морано, която почина по-рано тази година на 117 години.

Снимка на Ема Морано(Снимка на Ема Морано на възраст от 116 години)

Най-дълго живялата жена някога е французойката Жана Калман, починала на възраст от 122 години през 1997.

„По-нататъшният прогрес по срещу инфекциозните и хроничните заболявания може да продължи да увеличава средната продължителност на живота, но не и максималната такава“ – каза авторът на изследването. „Докато е възможно терапевтичните научни открития да удължат човешката трайност отвъд границите, които сме изчислили, подобен напредък ще трябва да преодолее многото генетични варианти, които колективно определят човешкия живот.“

Хекими каза, че резултатите от проучването следват да бъдат публикувани в списание „Природа“.

„Аз не казвам, че вярвам, че хората някога ще могат да живеят вечно“ – каза той. „Въпреки това при липсата на доказателство за противното, като учен аз поддържам открития си разум.“ Той добави, че е невъзможно да се знае какво бъдеще очаква хората, освен че може би има шанс бъдещите поколения да живеят по-дълго от сегашните.

„Преди триста години много хора са живеели кратко“ – каза Хекими. „Ако им бяхме съобщили, че един ден ще могат да доживеят до 100, те биха отвърнали, че сме луди.“

- реклама -