Колите на ток създават проблеми със спирачките

Колите на ток създават проблеми със спирачките. Накладките “заспиват” при регенеративно спиране. Светлините са едно от слабите места на електромобилите

Електрическите автомобили се представят много различно при първите си технически прегледи. Това показват резултатите от статистиката на организацията за технически контрол на превозните средства в Германия (TUV). С най-много проблеми неочаквано изпъква Tesla Model 3, а от месеци това е най-продаваното електрическо превозно средство в целия свят.

Американският електромобил има най-много повреди в спирачната система и окачването в сравнение с останалите автомобили с електрическо задвижване. Проблемите със спирачните дискове могат да бъдат обяснени с по-високото им натоварване вследствие на високото тегло на колата, което от своя страна се дължи на голямата и мощна батерия. Това води и до по-бързо износване и повреда на някои компоненти на окачването. Собствениците на Tesla Model 3 се оплакват също, че често им се налага да сменят крушки на светлините и на фаровете за мъгла.

Други популярни електрически автомобили на пазара също създават подобни грижи на водачите, но не толкова често, както Tesla Model 3. В първите две-три години на експлоатацията колите на ток като цяло проблемите са малко. На собственици, които използват редовно функцията за усилено регенеративно спиране (т. нар. шофиране с един педал), се препоръчва периодично да натискат по-рязко спирачния педал, за да предотвратят “заспиването” на накладките.

Друг практически съвет към притежателите на електромобили може да бъде редовната проверка на светлините, както и отрано да се подсигурят с подходящи гуми за съответния сезон, тъй като на пазара има дефицит на определени размери.

- реклама -