Коледният дух е превзел Сан Марино

Най-старата и една от най-малките републики в света Сан Марино се готви за новогодишните празници. Сред старинните сгради на Сан Марино се е вселил коледният дух.

Изящни светлини и аромат на вкусни сладкиши допринасят за празничното настроение на посетителите. Градът грее в коледна украса, а зад всяко ъгълче се крие изненада – я машина за захарен памук, я ледена пързалка, я крепостна стена, залята от светлината на малки лампички. Навсякъде има всичко за всеки.

Какво не знаем за Сан Марино?

Сан Марино е третата най-малка държава в Европа след Ватикана и Монако. Сан Марино е всъщност държава в държавата, подобно на Ватикана. Това е малък на площ град-държава в рамките на Италия, близо до курорта Римини.

Тук живеят около 30 000 души. Смята се, че Сан Марино е най-старата република в света, основата преди повече от 1 700 години.

Около основаването на държавата се носи интересна легенда. Смята се, че Сан Марино е създадена от каменоделец (на име Марино), който избягал от Римската империя, защото не му позволявали да изповядва християнството. Той стигнал до североизточнита част на Апенините, където срещнал хора с подобна съдба и заедно основали Сан Марино – държава на свободата и свободната воля.

Днес Сан Марино е една от скъпите и желани дестинации за почивка в Европа.

- реклама -