Коледата невъзможна за 1,5 млн. българи, трапезата ни гълта два стотака

млечните и птичите продукти, колбасите, яйцата, зеленчуците и други. При тях увеличението на цените е близо двойно спрямо същия период на миналата година.

Цени

Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира пред „Телеграф“, че 106 лева е стойността на потребителската кошница, ако закупим по един от всички 27 основни продукта.

Това е с 29,2 на сто над нивата от миналата година, когато за покупката на тези стоки са били необходими 82 лева. Сумата обаче е значително по-висока, тъй като при изчислението са взети цените на едро, а при някои стоки на дребно те са надути двойно. Такъв е случаят с кашкавал, който излиза от мандрата за 16,80 лева за кило, а в отделни търговски обекти  се предлага на цени от 35 лева, което е 100% надценка, коментира Иванов.

Той посочи, че пилешкото месо е с 40% по-скъпо на годишна база, като в момента цяло пиле на едро се продава за 6,10 лева за кило, а миналата година е струвало 4,50 лева. Рекордьор по скок на цената са яйцата, които от 0,22 лв. за брой поскъпнаха със 73 на сто до 0,38 лв. за брой на едро. Цената им на дребно пък е между 0,45 и 0,50 лв. за брой. Според Иванов обаче хранителната стойност на българските яйца е значително по-висока и ако се продаваха в чужбина, биха стрували 1 евро за брой.

Драстично

Сиренето и кашкавалът също са едни от най-поскъпващите продукти в търговската мрежа. При тях ръстът е с 40 на сто, като вече сирене под 16 лева и половината с вода и се равнява на 500 грама от скъпото, което е над 20-23 лева. Кашкавал на цена под 12 лева няма как да се произведе, коментира Иванов.

И тази година в магазините се предлагат предимно вносни замразени пуйки  на цени от 11-12 лева. Големите птици идват основно от съседна Румъния, Унгария и Франция. За сравнение миналата година цената на месото струваше между 7 и 9 лева за кило. Така, за да сложим пуйка на трапезата, трябва да приготвим минимум 60 лева, тъй като излиза около 5-6 килограма.

На цени от миналата година са само свинското и зелето, коментира Иванов. Така, ако приготвим капама с тези продукти, няма да похарчим повече от миналата година. В търговската мрежа се предлага както българско месо, така и внос от Испания, Румъния или Германия. Цената му е около 6-8 лева за кило. За сравнение родното свинско върви от 9 лева и стига 14 лева за кило.

Приготвянето в домашни условия, а и покупката от магазина на салата тип снежанка или руска ще ни излезе двойно по-скъпо тази Коледа. Причината е ръстът на цените на млечните продукти, колбасите и зеленчуците.

Страхът от рецесия надува инфлацията

Няма как цените по Коледа да са по-различни от сега, най-малкото защото няма търсене, което да поеме такива желания на търговците, казано на жаргон да ударят кьоравото, заяви Иванов. Те имат такова желание и се вижда такава тенденция по регионални обекти. Но тук е ролята на потребителя – нека добре да се информира за равнището на цените и на едро, и на дребно и за това, което се случва на световните пазари.

Важно е да не се впускат в презапасяване с продукти, тъй като това допълнително кара търговците да вдигат цените. Това може да се види от промоциите, които правят търговците. Например няма как едно масло, което се е предлагало за 9-10 лева, но е пуснато на промоция за 5 лева, да е повлияло толкова много. Цялата тази разлика е печалбата на търговците.

Трендът при търговията на едро е доста по-слаб отколкото на дребно. Ако на едро изменението е около 1%, то в магазините отражението е 3-5% вследствие на страха от тежката зима. Докато военният конфликт продължава, трудно ще видим стабилен пазар от гледна точка на равновесие. В момента има надценяване и то е вследствие на лошите очаквания.

На пазара като на промоция в супера

Цените на Женския пазар са като на промоция в големите вериги. Килограм дюли в магазин са намалени на 2,50 лв., но реалната цена е 3,50 лв. На пазара пък могат да се намерят между 2 и 2,50 лева. Ябълките твърдо са под 2 лева, обикновено 1,50 лв., срещу 2,50 лв. в супера. На коледната трапеза се слагат и круши, които на тържищата вървят средно по 3 лв., а в магазина обикновено са 4,50 лв.

За коледната зелена салата  най-изгодно се купуват марули две за лев, репичките една връзка е за левче, а три връзки пресен лук се купуват на същата цена. Магданоз и копър също са три връзки за левче.

Напоследък на Женския пазар има и няколко сергии на дребни производители. Сирене от тях може да се купи на цени между 13 и 15 лв. Кашкавалът струва 20 лв. за килограм, но някои от фермерите го продават и за 18 лв. Маслото е между 18 и 20 лв. за килограм, а козе кисело мляко струва малко над лев, но на затваряне на пазара може да се спазари за левче кофичка от 350 г. Пресни яйца се предлагат за 40 ст. бройката.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено