Коледни традиции
сн. БГНЕС

Коледа със синя кръв: Вижте какви традиции спазва кралската фамилия

Коледа вече чука на вратата, но за пръв път кралския дворцов персонал не е в трескава подготовка за празника.

Пандемията раздели кралицата на Великобритания с най-близките членове на семейството й. Заради риска да бъде заразена тя и принц Филип, Елизабет II ще прекара една доста самотна Коледа.

Но, да се върнем във времената, в които коронавируса не ни пречеше да бъдем заедно.

Британското семейство със синя кръв спазва традиции, датиращи от векове.

Преди празника членовете на кралското семейство изпращат поздравителни коледни картички на далечни роднини, приятели и британски политици.

Обикновено фамилията прекарва празника в Сандрингам, графство Норфолк, където се намира имението на кралица Елизабет II.

Коледа

На коледната вечеря в Сандрингам всички жени са облечени в официални дълги рокли и носят тиари. Основното ястие на вечерята е патешко, говеждо или пилешко. Пуйката е „запазена“ за обяд.

Членовете на кралското семейство се събират около елхата на Бъдни вечер с чаша чай и разменят весели подаръци. Не всяка част от празника на фамилията е официална – обичат да обменят подаръци като шапки за баня и тоалетни седалки. Също така играят „Шарада“ и други традиционни британски игри.

Коледа

По-късно семейството присъства на църковна служба в църквата „Света Мария Магдалена“ в Сандрингам – традиция, датираща още от кралица Виктория през 16.век. Обикновено службата продължава 45 минути.

Принц Уилям, Кейт Мидълтън и наследниците им редуват гостуване при нейно величество с по-скромна Коледа със семейството Мидълтън.

Семейството организира коледен обяд, който трае точно 50 минути. Мястото на всеки е обозначено с красиво изписана с цялата външна фасада на Бъкингамския двореца картичка.

Коледа

„След посещението на църквата кралската фамилия организира голям празничен обяд, който включва салата със скариди и омар, коледна пуйка и още традиционни ястия като пащърнак, моркови и брюкселско зеле, както и задължителния пудинг с бренди“, разказва за Cosmopolitan Дарън Макгрейди, бивш главен готвач на семейството.

Кралица Елизабет II е любител на шоколада, затова задължително включва шоколадово угощение за десерт.

Коледа

След като обядът приключи, всички се събират да гледат речта на кралицата по случай Коледа, записана предварително в Бъкингамския дворец.

Докато кралската фамилия се отдава на уюта в именито в Сандрингам, на цялата външна фасада на Бъкингамския дворец се прожектира националният флаг на Обединеното кралство.

Целият персонал в Бъкингам работи усилено, за да украси залите и да окачи светлинни орнаменти върху коледните дървета.

Коледа

Продължавайки традицията на дядо си, кралицата раздава 1500 коледни пудинга на персонала на двореца и силите на сигурността, за да им благодари за положения труд.

- реклама -