Кокаиновият крал, който избра затвора в България: Кой е Евелин Банев-Брендо? (Обзор)

Кокаиновият крал, който избра затвора в България: Кой е Евелин Банев-Брендо? Очаква се да посрещне 60-годишнината си от затвора. Издирваният в три държави Евелин Банев – Брендо изненадващо се предаде сам на властите в България.

След това негово действие се очаква да посрещне 60-годишнината си през октомври от затвора.

Но кой е Евелин Банев-Брендо?

Евелин Банев-Брендо е роден на 8 октомври 1964 година. От малък тренира борба. Името му нашумява през 2007 година, когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама свои съучастници по обвинение за пране на над 2 млн. евро, съобщи БНТ.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт

срещу сочения за бивш съдружник на Иван Тодоров-Доктора Евелин Банев-Брендо е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – първото е в престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, а второто – за участие в организирана престъпна група.

Още през пролетта на 2011 година враговете

на Брендо се активират и срещу него е организиран атентат на 15 март. Килър се опитва да го убие, но успява да го уцели само в ръката и Евелин Банев не е тежко ранен. Самият той тогава дори не подава сигнал в полицията.

В края на юли 2012 г. е екстрадиран в Италия

по европейска заповед за арест, издадена по операция „Кокаинови крале“. Брендо е посочен като човека, организирал трафика на десетки тонове кокаин от Латинска Америка към Европа.

В същата година  Брендо е осъден на 7 години и 6 месеца затвор по делото за пране на пари и участието му в организирана престъпна група.

Става ясно също, че заради трафика на кокаин

той е издирван и от правосъдието на Румъния. Съдебните власти на България и Италия непрекъснато си предават Брендо, за да може делото в България да не спира, но в същото време и кокаиновото разследване в Италия да върви без проблеми.

Обявен е за международно издирване още от 2018 г.

Брендо има три присъди в три държави. Първо го наказват с 10 г. в Румъния за трафик на кокаин. След това Италия го съди на 20 г. за трафик на дрога от Южна Америка към Европа по делото „Кокаинови крале“.

Накрая влиза в сила и присъдата му от 6 г.

за пране на пари от наркотрафик в България. Делото започва първо от всички – през 2007 г, но приключва последно. Поради тази причина Брендо е върнат у нас, но успява да избяга, след като Върховният касационен съд се произнася окончателно, съобщи 24 Часа.

След 5 г. в неизвестност го задържат в Украйна –

месеци преди избухването на войната с Русия. Разследват го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъква. Оказва се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави.

През 2023 г. Брендо изненадващо подава молба

до Софийския градски съд, за да излежи трите си наказания в България. Такава е процедурата, когато българин е наказан със затвор и в чужбина. Съдът трябваше да реши дали ще ги излежи у нас, като определи едно общо наказание. Отказват му два пъти по различни причини. В молбата си Брендо пише, че е български гражданин

и иска да лежи в български затвор.

Ако сега влезе в затвора само за присъдата си в България, след като я излежи, трябва да бъде предаден на Румъния и Италия, ако го поискат.

Издирват Брендо по цял свят, а той търси трюфели в България?

Миналата година издирваният по цял свят Евелин Банев-Брендо е бил у нас през пролетта. Два факта говорят за това. Първият е пълномощното на адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение

и присъдите му в Италия и Румъния.

Вторият е разказът на кмета на село Тлачене Тошко Сашов, който е заверил подписа на Брендо на пълномощното за адвокат Найденова. Кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси в определени случаи.

„Беше един ден в началото на пролетта.

Към края на работния ден дойдоха мъже – с анцузи и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало. Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но нищо не знам за този господин, после научих. Няма как да го познавам. В документите му не пише „Брендо“, разказа

кметът Тошко Сашов за случката.

Той няма как да провери дали някой е издирван, а само удостоверява подписи със своя, както и с печат на кметството. За да докаже самоличността си, Банев е използвал българската си лична карта. Документът е издаден през 2016 г. и още е валиден.

Отвличането на Лара Банева

Докато Брендо беше в ареста в Италия през 2013 г. въоръжени мъже отвлякоха дъщеря му Лара Банева. Върнаха я мистериозно месец и половина по-късно. Не стана ясно кой е поръчител и извършител на престъплението.

Срещу Брендо има и иск за 22 млн. лв. в съда от КПКОНПИ, но няма решение по него.

МВР призна: Не знаем откъде се появи Брендо

В МВР нямат идея как е влязъл Брендо в България и защо се е предал. Това стана ясно от брифинг на полицията.

„Нямаме някакви конкретни обяснения, явно е размислил по някакъв начин. Колегите не са говорили с него, защото върви дългата процедура по медицинските прегледи. Не може от толкова кратко време да направим нашите анализи“, посочиха още от МВР.

Както е известно, Евелин Банев с прякор Брендо се предаде в затвора в София около 7:30 ч. тази сутрин заедно с адвокат. След това е транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяването и привеждането му в затвора, посочи правосъдният министър Павлова.

Банев бе обявен за международно издирване през 2018 година, припомни тя. Брендо започва да търпи присъдата при първоначален строг режим.

По отношение на присъдите в Румъния и Италия Павлова предположи, че както и преди, така и сега ще постъпи искане от защитниците на Банев цялото му наказание да бъде кумулирано и изтърпяно у нас. Ако съдът у нас се произнесе в този смисъл, Банев може да търпи едно общо наказание тук.

Предполагаше се, че Банев не е бил у нас и затова не е имало предварителна подготовка в системата за изпълнение на наказанията, че той ще се предаде, посочи Мария Павлова и заяви, че донякъде за министерството това е било изненада в известен смисъл.

Официално – Брендо започна да излежава присъдата си от днес

Евелин Банев – Брендо е признат за виновен, че е участвал в организирана престъпна група на територията на няколко държави и за финансови операции

с пари, получени от наркотрафик.

Присъдата е влязла в сила на 26 април 2018 г. Наложено е наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. Това се казва в съобщение на Софийска градска прокуратура.

„Във връзка с постъпили множество

медийни запитвания относно присъда на Евелин Банев – Брендо и привеждането й в изпълнение, Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

„С присъда от 15.02.2013 г. на Софийски градски съд (СГС),

влязла в сила на 26.04.2018 г., Е.Б. е признат

за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати,

Конфедерация Швейцария и Република Австрия

участвал в организирана престъпна група заедно с още две лица, създадена с цел да върши престъпления по член 253 НК – извършване на финансови операции (внасяне в брой и нареждания за преводи на парични

суми от различни банкови сметки

на фирми в банки в чужбина към Република България за кредитиране на дейността на „ПФЮ“ АД) с пари, за които знаели, че са придобити чрез незаконен трафик на наркотични вещества –

придобиване, разпространение, държане,

превозване и пренасяне на високорискови наркотични вещества в големи размери без надлежно разрешително – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, във вр. с ал. 2 от НК.

Наложено е наказание лишаване от свобода

за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения.

В Софийска градска прокуратура е образувана присъдна преписка на основание получената ефективна присъда.

Наблюдаващият прокурор е предприел

необходимите действия за изпълнение на присъдата. Осъденият не е установен на територията на Република България. Обявен е за общодържавно издирване, издадена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване.

През 2021 г. и 2022 г. осъденият е подал молби

до СГС на основание Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, с които иска да се признаят и

приемат за изпълнение в Република България

постановени спрямо него съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на други две държави, които членуват в Европейския съюз – Румъния и Италия.

И двете молби на осъдения са оставени

без разглеждане, защото молителят не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон.

На 24.06.2024 г. осъденият се е явил доброволно

за изтърпяване на наказанието. След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури осъденият е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като е зачетено за начало на наказанието 24.06.2024 г.“, се казва в прессъобщението на СГП.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено