кокаин

Kокаинът, които изплува край Шабла е изключително опасен, защото е с концентрация над 90% – СНИМКИ

Окръжната прокуратура в Добрич е започнала досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери. Става въпрос за наркотиците, които изплуваха в шест чувала в акваторията на Черно море около Шабла.

От държавното обвинение заявиха, че предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева

Дрогата е била забелязана вчера вечерта от граничен полицейски наряд при обход. Тя е била поставена в спасителни жилетки. Около тях са били обвити 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Общото му количество е 169.028 кг.

Миналата вечер при извършване на действия от служители на Гранична полиция са открити  6 сака със специфично сгънати пакети. Веществото в тях е реагирало на кокаин на полевия тест за наркотици. Количеството на кокаина е 169 кг.

В петък румънската полиция започна мащабна операция, след като на брега намериха голямо количество наркотици. От тогава около 300 полицаи и 14 кораба на бреговата охрана патрулират непрестанно в морето. В операцията участват хеликоптери и гмуркачи.

Преди два дни на няколко плажа край Констанца изплуваха около 150 килограма кокаин. Румънската полиция призова местните жители да не отварят пакетите. Наркотикът е с висока концентрация – над 90% и досегът с него може да е опасен.

По думите на главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, това е емблематичен случай за сътрудничество между българските и румънски полицейски власти. Предполага се, че рисковото вещество е с концентрация над 90 % и в този си вид има опасност от предозиране. Той даде пример, че обикновено такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно и само благодарение на проведените професионални действия е предотвратено разпространението му. Главен комисар Спиридонов посочи, че на едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хиляди лв, а цялото количество – за 13.6 млн.лв. на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лв.

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на ГДГП и МО облитат района. Съсредоточени са и полицейски сили на ОДМВР-Добрич и сили на жандармерията.

Главният секретар на МВР се обърна с апел към местните граждани, ако забележат в морската зона необичайни премети, веднага да подадат сигнал на тел. 112.

Смята се, че през Румъния се транзитират наркотици от Латинска Америка за Европа. Предполага се, че намерените пакети са част от голяма пратка от около тон кокаин, засечена на кораб преди около две седмици.
- реклама -