Кокаин и алкохол в кръвта на шофьора, предизвикал катастрофата на Околовръстното

Кокаин и 1,73 промила алкохол показват кръвните проби на шофьора, предизвикал катастрофата с жертва на Околовръстното шосе в София в неделя, научи NOVA от свои източници.

По-късно информацията потвърди на брифинг и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„От изследването, което беше направено във ВМА, категорично се установи, че обвиняемият е управлявал автомобила след употреба на алкохол и наркотично вещество”, добави тя.

И уточни, че към момента не е установено да има полицейски „чадър” над шофьора.

На място шофьорът е отказал да бъде тестван с дрегер, затова са му взети кръвни проби.

По принцип кокаинът, който е и най-скъпата дрога, се разгражда от организма за няколко часа. Това означава, че 39-годишният Димитър Любенов е приел наркотика малко преди катастрофата.

Все още се чакат резултатите от експертизата, която трябва да покаже с каква скорост се е движел Любенов, когато спортната му кола връхлита друг автомобил с трима души в нея. На място загина 64-годишен французин.

През годините Любенов често е бил засичан да нарушава правилата на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост на стойност над 1 900 лева.

Мъжът е обвинен и към момента остава в ареста за 72 часа.

Милева припомни, че още преди две години главният прокурор е отправил експертни предложения за изменения и допълнения в Наказателния кодекс за по-високи наказания и отнемане на превозното средство при управление под въздействието на алкохол и наркотици.

- реклама -