Кока-кола и Пепси

„Кока-кола“ и „Пепси“ се изтеглят от Русия

Двете най-големи компании за безалкохолни напитки – „Кока-кола“ и „Пепси“ обявиха, че се изтеглят от Русия и прекратяват операциите си в страната. Причината е инвазията на Владимир Путин в Украйна.

„Кока-кола обявява, че от днес спира дейността си в Русия. Сърцата ни са с хората, които са подложени на немислими страдания от събитията в Украйна“, се казва в изявление на компанията.

За Пепси Русия е третият по големина пазар в света след САЩ и Мексико. През 2021 г, печалбата от Русия беше в размер на $3.4 млрд. Компанията стъпи в Русия преди конкуренцията, а освен безалкохолни напитки има и огромен дял в производството на мляко и млечни продукти, включително сухо мляко и адаптирано мляко за бебета.

„Оперираме в Русия вече 60 години – стъпихме там в разгара на Студената война. И помогнахме за създаването на мост между САЩ и СССР. С оглед на ужасяващите събития в Украйна обаче слагаме край на операциите си в страната. Това важи само за безалкохолните ни напитки и не важи за млечните ни продукти, защото няма да човешко да спрем производството на бебешко мляко. Освен това така ще продължим да подкрепяме 20 000 служители и 40 000 фермера, които в момента са изправени пред кошмарно бъдеще. Разбира се, ще продължим да подкрепяме хората в Украйна с всички средства. Даряваме храни, мляко и хладилници и увеличихме производството в съседни страни, за да отговорим на нуждата. Освен това дарихме $4 млн. на Червения кръст в Полша и различни организации в Румъния. Служителите ни събраха $ 1 млн. и ние ще добавим още толкова за следващо дарение. Войната е кошмар и не е отговорът на нищо. Молим се за мир“, се казва в съобщението на „Пепси“.

По-рано през деня от руския пазар се изтеглиха още два гиганта – „Макдоналдс“ и „Старбъкс“.

- реклама -