Койкенхов

Койкенхов – най-голямата градина с лалета в света

Койкенхов, паркът, известен като една от най-красивите ботанически градини в света, е събрал цялата палитра на пролетното сияние, създадено от човешка ръка и милиони цъфнали лалета, нарциси и всякакви луковични растения.

Райското кътче в Холандия, целунато от Бога е плод на много труд

Паркът е отворен е само през пролетта, когато всичко, дори и японските вишни, са цъфнали. Тази година в градината цъфтяха едновременно японските вишни всички луковични цвета – лалета, нарциси, зюмбюли.

Градините са разположен върху 32 хектара и са отворени за посещения по-малко от два месеца в годината от 20 март до 13 май.

Преди много години тук са били ловни полета, през 17 век е построен замъкът Койкенхоф, а през 19 век е възложено да се изгради паркът около замъка. Градините в този си вид – като място за изложба на цветя, са открити през 1949 г.

По алеите хората се движат с озарени погледи, не спират да снимат, дори мнозина в напреднала възраст сякаш се възраждат и презареждат от гледката. Ежегодно пролетното изложение се посещава от 1 млн. туристи, като в значителната си част това са предимно чужденци.

Освен парка с прословутите цветни фигури, Койкенхоф предлага още няколко павилиона, с орхидеи, с лилиуми и детски кътове. Тук има и ферма с козички и домашни животни. Всяко цвете е описано и всеки, който желае може да си поръча през интернет количество и цвят, който иска. Холандците, като прагматични хора са превърнали лалетата не само в свой символ, но и свой бизнес.

Навсякъде в страната парковете са украсени с това красиво пролетно цвете, насадено нагъсто, за да има забележим цветен ефект. Тръгне ли леко да повяхва, срещу заплащане на торбичка всеки може да влезе и да си набере букет. След това се вадят луковиците и те също се продават – и така до следващата година.

Но гледката в Койхенхоф остава в съзнанието като приказка, която, за да усетиш, трябва да се потопиш в красотата на парка.

- реклама -