Church candles burn in the church

Кой свети мъченик почитаме днес

Свещеномъченикът Игнатий (чества се на 20 декември) бил ученик и приемник на апостолите.

Той служил като втори епископ на църквата в Антиохия, Сирия. Заедно със Смирненския епископ Поликарп бил ученик на светия евангелист Йоан Богослов. Пострадал за вярата в 107 г. при император Траян в Рим, разкъсан от зверове в хиподрума (известния „циркус максимус“). След ужасната му мъченическа смърт християни прибрали костите му и ги отнесли в Антиохия.

А преди арабите да завземат Антиохия в 637 г. светите му мощи били отново върнати в Рим,

където почиват в църквата „Св. Климент“. Тези две пренасяния си спомняме днес с молитва към свети Игнатий да бъде наш застъпник пред Бог.

Свети Димитър Сливенски е роден в Сливен на 9 октомври 1818 г.

Родителите му години наред били бездетни и Димитър се родил като плод на много молитви. Поради бедност той останал без образование, но редовно посещавал богослуженията и пеел прекрасно наизуст много от църковните песни. След като починали родителите му, той станал слуга на един турчин, който направил опит да го отклони от християнството и да го потурчи.

Димитър обаче твърдо отказал да смени вярата си.

Често влизал в спор с мюсюлмани по въпроса за вярата и това стигнало до ушите на властта. Извикали го пред съдията, който се позовал на едно шеговито изказване на Димитър, че би станал мюсюлманин. Имало две възможности: да смени вярата си или да бъде убит.

Младият християнин не могъл и да помисли да се отрече от вярата си в Иисус Христос,

затова за сетен път заявил, че е християнин и за нищо на света няма да се отрече от спасителната вяра. Тогава бил обезглавен на 30 януари 1841 г.

Паметта му се чества на 29 януари, за да не съвпада с утрешния голям празник на светите Трима светители.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено