Тереза Мей

Кой ще наследи Тереза Мей – вижте основните кандидати за премиер на Великобритания

След като британският премиер Тереза Мей реши да обяви график за оттеглянето си в петък, претендентите вече се борят за поста ѝ.

Ето списък на основните потенциални наследници на Мей:

Борис Джонсън

Борис Джонсън Англия Световното по футбол Русия убийство Сергей Скрипал

Бившият кмет на Лондон, „Борис“ или „Бойо“, потвърди, че „разбира се“ ще участва във всяко предстоящо състезание за ръководния пост, изненадвайки малцина в Уестминстър.

Ключова фигура в кампанията за Брекзит през 2016 година, неговата кандидатура за висшия пост се провали, след като съюзникът му Майкъл Гоув оттегли подкрепата си в последната минута.

Мей назначи Джонсън за външен министър, но той бързо привлече вниманието по погрешни причини, включително и заради поредица от дипломатически гафове. Борис Джонсън стана все по-неудобен за правителствената стратегия за Брекзит, преди да подаде оставка през юли.

Харизматичен и популярен сред обикновените консерватори, той поддържа обществения си имидж, като пише ежеседмична статия във вестник The Daily Telegraph.

Но 54-годишният ексцентрик си спечели и много врагове в партията си заради поведението си. Той се раздели с втората си съпруга през септември и има нова приятелка. Наскоро Джонсън отслабна и отряза русата си коса.

Джеръми Хънт

Външният министър подкрепи оставането в Европейския съюз на референдума през 2016 година, но беше изключително критичен към това, което той нарича „арогантен“ подход, предприет от Брюксел.

Бивш бизнесмен, който говори свободно японски, той е последователен политик, оглавявайки Националната здравна служба в продължение на шест години по време на финансовата криза.

Хънт замени Джонсън като дипломат номер едно на Великобритания миналата година. Той остава спокоен и внимателен, дори и под обстрел и критики, а постепенно неговата сила и влияние в кабинета нарастват.

52-годишният политик е дал сигнал, че има намерение да се кандидатира за премиер, и както и няколко други претенденти за поста, наскоро покани неделен вестник в дома си за интервю.

Доминик Рааб

Пламенен евроскептик с черен колан по карате, 45-годишният политик бързо се изкачи по министерската стълбичка след като се присъедини към правителството през 2015 година при бившия премиер Дейвид Камерън.

Той подкрепи Брекзит и беше назначен за министър на правосъдието в новия кабинет след референдума през 2016 година.

Рааб беше министър по Брекзит от юли до ноември 2018 година, когато се оттегли в знак на протест срещу сключената с ЕС сделка за напускане на Общността.

Оставайки извън правителството оттогава, той води кампания през последните месеци, а според някои информации дори наема служители и дава интервюта на множество вестници.

Майкъл Гоув

Привърженикът на Брекзит Майкъл Гоув първоначално подкрепи кандидатурата на Борис Джонсън за премиерския пост през 2016 година, но в последния момент обяви намерението си да се кандидатира самият той, което доведе до загубата и на двамата.

„Каквато и да е харизмата, аз нямам такава“, признава той за съревнованието за премиерския пост, в което социолози му отделят третото място.

Той беше назначен за министър на околната среда през юни 2017 година и остана в историята със серия от мерки в областта на екологичната политика.

Също толкова активен в предишния си съдебен и образователен опит, той е министър, който обича радикални нови политики.

След серия от оставки, 51-годишният е сред най-ревностните евроскептици, задържали се близо до правителствотона Тереза Мей.

Саджид Джавид

Бивш инвестиционен банкер и син на пакистански шофьор на автобус, 49-годишният Джавид е лицето на съвременната мултикултурна Великобритания.

В икономически либералното крило на Консервативната партия Джавид гласува Великобритания да остане в ЕС през 2016 година.

След като е назначен за министър на вътрешните работи през април 2018 година, той заслужи уважение към работата си след скандал във връзка с лечението на децата на карибските имигранти, известни като поколението на Windrush.

Неотдавна обаче в либералните кръгове той беше критикуван за лишаването от гражданство на тийнейджърка – майка, избягала от Великобритания, за да се присъедини към ИДИЛ.

- реклама -