Кой ще ликвидира пръв лидера на ИДИЛ-ал Багдади?

Сега въпросът е кой ще пресече тероризма от към главата и ще ликвидира веднъж за винаги лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади. Няколко пъти имаше съобщения, че е убит, а се появяваше негов запис и се оказа жив. Явно не го лови куршум. За главата му САЩ дават 10 милиона долара.

Сега Багдади е заплашен освен от елитни американски части, които са създадени да го заловят и от заговор на своите.

Тези дни се появи информация,че лидерът на ислямистите е оцелял при опит за преврат.

Абу Бакр ал Багдади е оцелял при опит за преврат през миналия месец, направен от чуждестранни бойци в неговото убежище в източната част на Сирия, смятат представители на иракските и западните специални служби, като оттогава терористите дават огромна парична награда за главата на основния заговорник, пише британският в. „Гардиън“.

Смята се, че инцидентът е станал на 10 януари в село близо до град Хаджин в долината на река Ефрат, където джихадистката групировка контролира последната си територия. Представители на разузнавателните служби твърдят, че планираното покушение срещу Багдади е довело до престрелка между чуждестранни бойци и телохранителите на главатаря беглец на терористите, която го е накарала да избяга в близките пустини.

ДАЕШ е предложила награда на всеки, който убие Абу Муат ал Джазаири, смятан за чуждестранен боец ветеран, един от приблизително 500 бойци на ДАЕШ, за които се смята, че са останали в района. Въпреки че ДАЕШ не са обвинили Джазаири директно, даването на награда за главата на един от нейните високопоставени членове е необичайна стъпка, а представители на специалните служби смятат, че той е бил централният заговорник.

 Сред тях са високопоставени главатари и останките от чуждестранни бойци, които наводниха Сирия и Ирак в периода между 2013 и 2015 г., раздувайки редиците на терористичната групировка до най-малко 70 000 души. Понастоящем остават около 500 екстремисти заедно със семействата си, обградени от подкрепяните от САЩ кюрдски сили на сирийската страна на иракската граница и от подкрепяните от Иран шиитски милиции от другата страна на границата.

 Елитни части по следите на Багдади

Бойци от САЩ, участвали в операцията по ликвидираното на лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен, са почнали операция по издирване на шефа на „Ислямската държава“ Абу Бакр ал Багдади.

Според международни издания Вашингтон е изпратил военни от подразделение за специални операции. Американците са подпомагани от местни кюрдски милиции, чиито бойци познават добре района, където по последни данни се укрива водача на ИД.

Целта на акцията е ал Багдади да бъде пленен. Арабски медии обаче посочват, че скритата умисъл на акцията в Близкия изток е вдигане на рейтинга на президента на САЩ Доналд Тръмп. „Освен това, евентуален разпит на Багдади може да хвърли светлина  върху това дали ИД има връзки с Башар Асад и Русия“, пише израелският в. Ааарец.

Скандалната снимка Ал Багдади-Маккейн

Покойният вече американски сенатор Джон Маккейн има снимка с Багдади, поне така твърди световната преса.

Снимката е направена през 2013 г. в Сирия. Тогава Маккейн посети страната и се срещна с представители на опозицията, които открито подкрепиха САЩ в борбата срещу Башар Асад.

В арабските медии се появиха статии за възможните връзки на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава“  Абу Бакр ал Багдади със Съединените щати.

Ал Багдади е роден в иракския град Самара през 1971 г. Той има докторска степен по богословие от багдадски университет, която е получил през 2006 г. Приблизително по същото време ал Багдади е създал религиозна организация, която по-късно се е вляла в ИД.

Багдади е диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно нараняване при авиоудар преди четири години. Той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции след единственото му публично появяване, в което се обяви за халиф в джамията „Ал Нури“ в иракския град Мосул в средата на 2014 г.

 

- реклама -