ТръмпСАЩ, Тръмп, санкции, Иран

Кой ще е новият държавен секретар на САЩ?

Изпълнителният директор на „ЕксонМобайл“ Рекс Тилерсон е основният фаворит за държавен секретар. Информацията беше потвърдена в последните дни от източници на „Уолстрийт джърнъл“, Ем Ес Ен Би Си, „Ню Йорк Таймс“, а сега и на „Ройтерс“.

Като основна причина „Уолстрийт джърнъл“ посочва близките взаимоотношения между Тилърсън и руския президент Владимир Путин, които Тръмп най-вероятно ще се опитва да използва, за да постигне така мечтаното укрепване на връзките между Русия и САЩ. От всичките 9 претенденти за поста г-н Тилърсън е в най-близки отношения с Путин, вследствие на сключената през 2011 г. енергийна сделка на стойност 500 млрд. долара. През 2012 г. Кремъл връчва на петролния магнат и „Орден на приятелството“.

Не е за пренебрегване и влиянието, което самата фирма Exxon Mobil има на международния пазар

Това е може би най-голямата и влиятелна компания за петрол и газ в света, която работи с над 50 страни из цялото земно кълбо.

Според „Ройтерс“ пък кандидатурата на 64-годишния тексасец е била обсъдена с Републиканската партия и подкрепена от няколко високопоставени фигури, включително бившите държавни секретари Джеймс Бейкър и Кондолиза Райс, както и бившия министър на отбраната Робърт Гейтс.

В началото на тази година доклад на благотворителната фондация за борба с бедността Oxfam постави Exxon Mobil в челната десетка на 50-те американските корпорации с най-големи финансови убежища и най-мащабни данъчни злоупотреби. Преди броени месеци пък компанията трябваше да плати 74 млрд. долара на Чад заради неплатени данъци. Срещу компанията продължава да тече и разследване от главните прокурори на Ню Йорк и Масачузетс, както и от американската Комисия за ценни книжа и обмен. Сред обвиненията е умишлено извършване на измами, чрез прикриване на рисковете от климатичните изменения.

В любимата си социална мрежа, „Туитър“, президентът Тръмп обяви, че във вторник сутринта (американско време) той ще обяви официално името на дипломат номер едно на Щатите.

За най-значимата позиция в президентската администрация все още се борят бившият кандидат-президент Мит Ромни, председателят на сенатската комисия по външни работи Боб Коркър, бившият представител на САЩ в ООН Джон Болтън, бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис и бившият ръководител на автомобилната компания „Форд Мотор“ Алан Мулали.

- реклама -