дворец
сн. БГНЕС

Кой монарх притежава най-големия и пищен дворец в Европа

Кралската фамилия на Великобритания безспорно е най-известната и одумвана монархия на европейската сцена. И макар да се радват на най-голяма слава, има нещо, по което те отстъпват на испанския крал Фелипе VI. Той определено бие кралица Елизабет по дворци.

Неговата официална резиденция е Палатът Реал Мадрид – внушителна сграда, разпростираща се на 135 хиляди квадратни метра.

Там има 3,418 стаи, което го прави най-големия функциониращ дворец в Европа.

сн. БГНЕС

Кралското семейство на Испания използва палата само за държавни церемонии. Иначе Фелипе, заедно с кралица Летисия и инфантите Леонор и София живеят в далеч по-скромния дворец Заруела в покрайнините на Мадрид.

сн. БГНЕС

Кралският дворец е построен върху земята, където някога се е простирала мадридската крепост Алказар, изградена от емир Мухамад I от Кордоба през 9-век. До 1560 тя непрестанно е разширявана, след което става дворец на Испанската империя. През 1734 година изгаря при пожар, а крал Филип V нарежда на мястото да изникне нов палат. Строителството му продължава до 1755-а, a първият му обитател става крал Карлос III.

сн. БГНЕС

100 години били нужни за декориране на стаите.

50 от тях днес са отворени за посетители, освен в дните, в които кралската фамилия има официални ангажименти в двореца.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Той впечатлява с изключителното разнообразие от стилове, използвани при декорацията на пищните зали и кралските покои. Безценни произведения на изкуството са разпръснати из целия палат, а по стените може да се видят картини на велики художници като Веласкес, Караваджо и Гоя. Дворецът разполага с богато колекция от гоблени, старинни мебели, порцелан.

сн. БГНЕС

Една от най-големите зали е огромната трапезария, която се разпростира на 400 квадратни метра.

сн. БГНЕС

Към двореца има и Музей на оръжията, в който се съхранява богата колекция от боен арсенал.

 

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

 

- реклама -