затвор

Кой излежава наказанието си в най-малкия затвор в света?

Защитниците на човешките права постоянни критикуват условията, в които живеят затворниците и настояват всеки от тях да получи по-голяма жизнена площ. Какво ли биха казали те обаче, ако някога посетят Сарк – най-малкия затвор в света.

Затворът Сарк се намира на Нормандски острови и все още е действащ.

В него може да лежат само двама затворници.

Сарк има две килии и коридор. Ако арестантът има късмет, ще попадне в по-голямата, която се простира на „цели“ 2.40 на 1.80 метра. Другата килия е по-малка – само 1.80 х 1.80 м.

Заради миниатюрните размери на затвора, в него е забранен престоя от повече от 2 дни зад решетките, защото освен всичко друго, той няма никакви прозорци. Ако престъпникът е осъден на по-дълъг престой, той трябва да бъде трансфериран в друго място за изтърпяване на наказанието.

Кой е бил залостен в Сарк?

Архивите показват, че първата затворничка там е била млада прислужница, която откраднала портфейла на своята господарка. Тъй като обаче изпитвала ужас от тъмното, надзирателите се смилили над нея и оставяли вратата на килията ѝ отворена. Жени от близкото село идвали при нея да разговарят и да плетат, докато ѝ изтече присъдата.

Според сведенията затворът е построен през 1588 година, като в древността в него били задържани крадци и пирати. След това е използван от нацистите по време на немската окупация на острова по време на Втората световна война.

Днес „посетителите“ на най-малкия затвор в света са основно някой подпийнал турист или провинил се сезонен работник. Към него работят двама полицейски офицери.

- реклама -