Кой грабна големите награди „Сезар“

„Тя“ и „Това е само краят на света“ триумфираха на тазгодишните награди „Сезар“

Френският трилър „Тя“ триумфира на тазгодишните награди „Сезар“, като грабна отличията в категорията „Най-добър филм“ и „Най-добра актриса“ за Изабел Юпер. Юпер, която е на 63 години се бори и за „Оскар“ тази неделя.

Лентата, чийто комплексен сюжет се завърта около темите за насилието, сексът и любовта е режисирана от холандския творец Пол Верховен.

 Пол Верховен
Пол Верховен

В борбата за „Най-добър режисьор“ обаче, той не успя да се пребори и 27-годишният му опонент Ксавие Долан грабна приза с драмата „Това е само краят на света“.

Филмът донесе победа и на Гаспар Юлиел, който взе статуетката за „Най-добър актьор“ за брилянтната си игра на умиращ от рак драматург, който отива да види за последен път семейството си и да им съобщи, че животът му е към края си. Драмата спечели и за най-добър монтаж.

 Дебора Локумена
Дебора Локумена

Темата за приятелството между момичетата от две различни имигрантски семейства в среда на глад, нищета и насилие пък донесе два френски „Оскар“-а и на „Божествените“ – за „Най-добра второстепенна роля“ (Дебора Локумена) и за „Най-добър режисьорски дебют“ (мароканката Худа Бенямина).

Худа Бенямина

Церемонията се отличи и с особено висок и ясен политически тон срещу крайнодесните управници.

Началото бе поставено от американския актьор Джордж Клуни, който получи почетния „Сезар“ и използва благодарствената си реч не само да изтъкне красотата на френското кино и да благодари на съпругата си Амал, но и да отправи отявлена критика към американския президент Доналд Тръмп. Той подчерта необходимостта да надмогнем омразата и ограниченията на свободите, продиктувани от управлението на американския държавен глава.

 „Не можем да защитим свободата по света, изоставяйки у дома“, подчерта той.

Британският режисьор Кен Лоуч също не избегна да изкритикува правителството си при получаването на своя „Сезар“ за „Най-добър чеждустранен филм“. Той обвини Консервативната партия във Великобритания в „целенасочена бруталност“ спрямо бедните в страната. Лоуч призова французите да не гласуват за крайнодесния кандидат-президент Марин Льо Пен.

Младият режисьор Франсоа Руфин пък осъди безмилостно френските политици за това, че толерират експлоатацията на работниците в сферата на производството.

- реклама -