Васил Миков
снимка: вестник "Труд"

Кой е прокурор Васил Миков, който бе намерен мъртъв в дома си

Васил Миков – висшият прокурор от ВКП, който бе намерен днес мъртъв в дома си е дългогодишен служител на обвинението. Към момента на смъртта си той е прокурор във Върховната касационна прокуратура. По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет.

Два пъти е бил кандидат за поста главен прокурор

Миков е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна.

Той е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Малко след като президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначаване (през февруари 1999 г.), Никола Филчев изпрати Миков на заточение в Кърджалийската окръжна прокуратура. Националното сдружение на българските прокурори е учредено от 13 прокурори още в началото на месеца, но бе регистрирано в съда на 18 октомври. В управителния съвет на новото сдружение, освен Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура.

Преди години Васил Миков бе сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев

Тогавашният главен прокурор предложи смяната му – очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във ВСС.

- реклама -