Кой е новият японски император- Нарухито

Япония се готви за една историческа промяна. В края на април император Акихито ще се оттегли от престола, а ден по-късно той ще бъде зает от големия му син – Нарухито.

Сега всички погледи са отправени към бъдещия император. Подобно на баща си, той е любезен и мълчалив.

Освен това е запален планинар и обича да свири на виола. Женен е за Масако, с която се запознава на парти през 1986 г. Трябват му осем години чакане и два отказа, преди да спечели сърцето й.

Техният брак породи очаквания, че ще помогне за модернизацията на императорските институции.

Масако обаче все още се възстановява от предизвикани от стрес здравословни проблеми, които разви след раждането на дъщеря си. Те са следствие от упреците, че не е успяла да роди момче.

Законът за наследяването допуска само императори мъже, така че единственото дете на Нарухито, 14-годишната Айко, не може да наследи трона. По-малкият брат на Нарухито, 50-годишният Акишино, е втори в линията на наследяване, а синът му Хисахито, който е на 9 години, е трети. Раждането на момчето сложи край на дискусиите дали да бъде променен законът, за да може и жени да наслядяват трона.

През 1996 г. принцеса Масако посети България.

Нарухито ще бъде 126-ият император в линия датираща от 5 век. В днешно време императорът е изцяло символична фигура, без политическа власт.

- реклама -