Кой е новият руски шпионин у нас, който е проучвал натовските учения в Черно море

Полк. Василий Сазанович e ръководил шпионската мрежа на ГРУ в България. Именно той е човекът, за когото днес стана ясно, че е поредният руски шпионин у нас, както съобщиха от прокуратурата, твърди  24 часаи други български медии.

Дейността му била разкрита след събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната.

Днес стана ясно, че по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломата от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната.

Това е най-високопоставения руски дипломат, обявяван за нежелан от София и според наблюдатели това е много тежък удар срещу шпионската мрежа на руското военно разузнаване (ГРУ) на наша територия. С обявяването от страна на Министерството на външните работи (МВнР) за „персона нон грата” на полк. Василий Сазанович, София дава много категоричен сигнал на Москва, че „хибридните” провокации на нейна територия няма да останат без последствия.

Полковникът от ГРУ Василий Сазанович е военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Руската федерация в София и като такъв той ръководи официално цялата военна секция на дипломатическата мисия, като има множество контакти в средите на Българската армия и на чуждестранния корпус.

В същото време се смята, че полковникът е бил прекият ръководител на изгонените от българските власти през септември месец тази година други двама руски разузнавачи – Сергей Николашин и Вадим Биков. От лаконичната информация тогава се разбра, че Николашин и Биков са събирали сведения за закупуването на американските изтребители F-16, за проектите за модернизация на армията и за сделките на нашия военно-промишлен комплекс. Последното, дори, е дало основание да се смята, че ползвалите дипломатическо прикритие служителите на ГРУ може да имат отношение към зачестилите в последните години инциденти в оръжейни заводи у нас.

Източници от службите потвърдиха, че след изгонването на Николашин и Биков преди четири месеца, работата по събиране на доказателства за ролята на Сазанович в мрежата на руското разузнаване на българска територия е продължила. Потвърдили са се съмненията, че наред с контрол над агентурата на ГРУ у нас, руското военно аташе е събирало секретни сведения за планирането и провеждането на българска територия и в района на Черно море на съвместни учения с участието на наши и чуждестранни военни под егидата на НАТО. Като подчертан интерес за полковника от ГРУ било присъствието на въоръжени формирования и военна техника на американската армия. Полк. Сазанович държал да разполага с пълната информация за логистиката, бройката на участниците, видовете бойна техника, които се включват в тренировъчните мисии, както и сведения за механизмите по осъществяване на взаимодействието между структурите на НАТО и съюзническите подразделения. Според данните на ДАНС и Специализирана прокуратура, за да се добере до нужната му информация, руснакът осъществил контакт с български гражданин, разполагащ с достъп до тайната информация за дислоцирането на военнослужещите от армиите на САЩ и други страни членки на НАТО, участващи в учения в България.

На база анализ е установен и синхрон между действията на ГРУ в региона и едно от последните изявления на официалния говорител на руското МВнР по адрес на българската страна. “Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат оръжия за нападение. По време на ученията се разработват сценарии, които предвиждат удари, включително на руска територия”, заяви на брифинг в Москва Мария Захарова на 4 декември. Коментарът на говорителя незабавно бе използван с пропагандна цел, основно от русофилско настроени организации у нас, за които е известно, че работят под влиянието и благодарение на финансирането на съответните структури в Руската федерация. Изявлението на Захарова за засиленото присъствие на натовски въоръжени сили в България и Румъния, освен, че е крайно манипулативно, всъщност служи за прикриване на фактите, че след окупирането на Крим, осъществено с решаващата роля на специалните подразделения на ГРУ, руската армия установи значително военно превъзходство в региона на Черно море. Въоръжените сили на руската армия на Кримския полуостров многократно превишават тези на всички останали черноморски държави. Заради това и българското външно министерство отговори на атаките на руските си колеги, като подчерта, че предприетите действия от страна на страните членки на НАТО имат единствено отбранителен и възпиращ характер, с оглед нарастващата милитаризация в региона, роля за което има именно политиката на Руската федерация.
С изгонването на толкова високопоставен руски дипломат, при това пореден, за когото българските служби са събрали доказателства за осъществяване на нерегламентирана разузнавателна дейност, несъмнено ще срещне ответен отговор на Кремъл. В случая обаче ясно се демонстрира, че макар Москва да не приема стремежа и действията на България да модернизира изцяло армията си, като окончателно се откаже от старото съветско-руско въоръжение и го замени с ново, натовско производство, то този процес е необратим. Разбира се, ясно е, че каквито и способности да придобие армията ни, те ще бъдат несравними с мащабите на руските въоръжени сили и пред София няма друга алтернатива, освен по-активното й участие в НАТО, включително чрез ученията, провеждани в региона на Черно море, разказват контраразузнавачи.

Източник: 24 часа

- реклама -