Оймякон

Кой е най-студения град в света и как оцеляват жителите му?

Наричат го „Леденият Ад на Земята“. И не случайно. Средната температура през зимата тук е около -60 градуса, а за да погребат някой, жителите палят огън в земята няколко дни за да я размразят. Добре дошли в Оймякон – най-студения град в света. Или за да бъдем максимално пунктуални – най-студеното село, защото тук живеят по-малко от 500 души.

Оймякон се намира в руската република Якутия, на левия бряг на река Индигирка и съвсем близо до полярния кръг. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор.

Продължителността на деня тук варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято

Тогава нощите са „бели“ и е светло почти през цялото денонощие. Най-ниската измерена температура в Оймякон е била -79°С в метеорологичната станция Томтор през 1963 г. По неофициални данни, температурата в селото е падала до -83 °C през 1914 г.

Тъй като в замръзналата земя е невъзможно да бъде посята каквато и да било земеделска култура, жителите на селото се изхранват с еленско месо и сурова риба, а големия деликатес тук е макарони с размразени кубчета от конска кръв. Въпреки това местното население не страда от недохранване, защото в млякото на животните се съдържат достатъчно хранителни вещества.

В селото има един единствен магазин, който продава само продукти от първа необходимост и се зарежда когато времето позволява това. Тоалетните са външни, защото всяка тръба тук замръзва на секундата.

Хората държат колите си в отопляеми гаражи, а онези които нямат такива оставят двигателите постоянно работещи, защото иначе може и да не запалят.

Местното население е почти изцяло алкохолизирано

Жителите на Оймякон консумират огромни количества водка – от една страна за да се стоплят, а от друга от скука, тъй като през зимата почти не напускат домовете си.

Ежедневните проблеми, с които се сблъскват хората тук са например замръзване на мастилото в химикалката, замръзване на очилата и лицето, а батериите се изхабяват по-бързо.

Но, кой би дошъл да живее на това вледенено място?

В началото на 19 век селото било спирка за пътуващите еленовъди, които напоявали стадата си от минералния извор край Оймякон. Селото било трайно заселено от съветското правителство, което изпратило тук номадски племена, за които се смятало, че са трудно за контролиране.

Въпреки суровите условия, Оймякон се радва на широка туристическа популярност – всяка година тук идва хиляди посетители, които искат да се запознаят на място с истинския студ и да видят как се оцелява при -50.

 

- реклама -