Кой е Йожи, единственият член на бандата на „Наглите“, който излиза на свобода

Ивайло Евтимов, известен като Йожи от бандата за отвличания на „Наглите“, е пуснат предсрочно от затвора.  

Съдиите Николай Джурковски, Емилия Колева и Величка Цанова решиха, че Евтимов ще бъде на свобода условно за 2 години, 5 месеца и 22 дни. Това е остатъкът от присъдата му. Той е излежал над 15 години години и половина от наложените му 18.

Характеристиките на осъдения са добри – отбелязано е, че е работил, многократно е бил награждаван за добро поведение, излизал е в отпуски, винаги се е връщал навреме, не е вършил нарушения, напротив, съдействал е на администрацията и т.н.

 

В хода на съдебното следствие беше установено, че за не малък период от време, който е отчетен като положен труд, съответно и подлежащ на приспадане, осъденият е бил или в условията на прекъснато изпълнение на наказанието, или същият е бил извеждан от затвора за участие в медицински прегледи, изследвания и рехабилитация.

Въпреки съмненията, че има преувеличаване в добрите му характеристики той е пуснат предсрочно.

Групата на „Наглите“ действа от 2007 до края на 2009 г., когато бяха арестувани 28 души по мащабното разследване за серия от отвличания.

Сред жертвите са бизнесмените Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Борислав Атанасов, Вилхелм Краус, детето Джорджо Марков, синът на Румен Гунински. По време на плен някои от тях останаха без уши и пръсти.

Стойо Стефанов – Тото дал първата поръчка за отвличане на Ивайло Евтимов – Йожи от групата на “Наглите”. Името на пазарджиклията изплува по време на разследването срещу групата, специализирала се в отвличания.

Бандата на Йожи и Културиста бе разбита след мащабна спецоперация на полицията, която се ръководеше лично по онова време от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и главния прокурор Борис Велчев.

Тото влиза в бизнеса с отвличания през 2001 година. По онова време той е независим представител на криминалния свят, който търси лесни пари, без значение от начина, по който са изкарани. Верен другар до него е Стефан Костадинов – Мамута. На 6 февруари 2001 година Тото отвлича пернишкия бизнесмен Славчо Захаринов. Тото и Мамута са заловени и излежават присъдите си. Тото обаче решава да възобновят бизнеса си чрез подизпълнители.

Ролята на похитител е поверена на бъдещия член на “Наглите” Ивайло Евтимов – Йожи.

В онези години Йожи бил крадец на дребно с няколко присъди зад гърба си. Той от своя страна се обажда на верния си другар Валентин Михайлов – Ихтиманския, който пък привлича трети от наглите Прокопи Прокопиев – Културиста.

Тримата се срещат с хора на Тото, които им показват жертвата- Мехмет Чакър. Уговорката е да получат процент от откупа. С преговорите с близките и вземането на парите щял да се разправя Тото.

Тримата Нагли следят Чакър в продължение на близо месец и на 12 април го метнали в специално подготвения за целта миниван. Карат го в софийското село Лозен, след което го местят в района на Сливница.

През това време Тото преговаря за откупа от 5 милиона евро. След три седмици плен Йожи научава, че парите са взети, изкъпват Мехмет Чакър и го пускат. Вместо 5 милиона евро обаче Тото и компания взимат “само” 200 хиляди.

Йожи е от Долни Лозен.

Брат му Емил, който работи в охранителна фирма, през 2007 г. е бил кандидат за кмет на район “Панчарево” от НДСВ. В родното си село Йожи е известен като крадец на коли. За никого не било чудно, че се появява с различни малки и големи автомобили, включително пикапи, джипове и микробуси

През 1993 г. участвал в грабеж на магистрала “Тракия”, няколко години по-късно му дали ефективна присъда от 12 години, но според негови роднини не е лежал в затвора повече от 1-2 години. Абсолютно брутален тип, описва го вътрешният министър Цветан Цветанов по онова време.

Разпространените от МВР портрети на издирваните за участие в отвличанията, направени с фоторобот. Снимка: МВР

Зад решетките Йожи се запознал с Прокопи Прокопиев – Поли Културиста, роден в с. Расово, до Лом. Смята се, че двамата са  набелязвали  жертвите, решавали са къде да ги държат и срещу колко откуп да ги пуснат, кои “сигурни момчета” от техните среди да наемат за конкретен удар. Според информация във в. “Капитал” двамата били гледали над 200 пъти екшъна “Мъж под прицел” с Дензъл Уошингтън .  Културиста също има досие на автокрадец и също е бил осъждан за грабеж. Освободили го предсрочно за добро поведение, даже в последните месеци бил на свободен режим и поливал тревата на полицейския стадион “Раковски” в София.

 Йожи и Културиста не парадирали с пари, защото се бояли да не се разчуе из техните среди.

По време на делото срещу „Наглите“ остана недоказано участието на Йожи в опита за отвличането на бизнесмена Борислав Динев.

- реклама -