коронавирус, COVID-19, продължителен, симптоми Галъп, коронавирус, мерки, правителство, отношение

Кой е изложен на най-голям риск от „продължителен ковид“?

Непубликувано проучване на изследователи от King’s College London установи, че всеки 20-ти има COVID-19 поне осем седмици.

Също така учените са идентифицирали няколко рискови фактора.

BBC надникна в проучването и сподели ключовите му констатации.

„Продължителен COVID-19“ протича по различни начини.

Изследването описва случай с 48-годишна жена. Тя се заразява с коронавирус през март. Отначало има само кашлица, а след това започва да се нуждае от кислород (не се стигна до хоспитализация). До момента тя все още е болна. Чувства се по-добре, но от време на време се влошава. Случва се дори да й е трудно да говори. Има проблеми със зрението и ставите, регулярно губи обонянието и вкуса си.

Учени от King’s College London събрат информация за симптомите и резултатите от тестовете чрез мобилно приложение за заразените. След обработка на данните те установяват, че всеки седми човек е болен поне четири седмици, всеки 20 – поне осем седмици, всеки 45 – поне 12 седмици.

Рисковите фактори са:

  • повече от пет различни симптома през първата седмица на заболяването (това е един от ключовите показатели);
  • възраст, особено след 50 години;
  • женски пол;
  • наднормено тегло;
  • астма и други белодробни заболявания. 

Изследователите са разработили компютърен алгоритъм, който открива с 69% точност тези, които развиват „продължителен COVID-19“.

Трудно е да се изчисли делът на пациентите с „продължителен COVID-19“: резултатите от изследванията варират значително и зависят от методологията.

Симптомите също се различават.

Наскоро актуализирани клинични насоки от Националния институт по здравеопазване на САЩ изброяват тревожност, депресия, промени в настроението, главоболие, проблеми със зрението, загуба на слуха, обонянието, вкуса или паметта, двигателни и когнитивни нарушения, изтръпване на крайниците, треперене, мускулни болки до три месеца …

В някои случаи хората не се възстановяват дори по-дълго и никой не знае колко дълго все още страдат.

Проучване, което проследява оцелелите от „ТОРС“ (причинени от свързания с тях вирус SARS-CoV-1), дава плашещи резултати: 40% са имали хронична умора след 3,5 години.

Вярно е, че SARS-CoV-1 е различен вирус и причинява сериозни заболявания много по-често.

Все още се знае малко за „продължителния COVID-19“. За някои проблемът може да се отдаде на увреждане на органи, но за други е наличен без видима причина.

СЗО посочва наднорменото тегло, високото кръвно налягане, психичните разстройства като рискови фактори.

Но дългосрочните проблеми с коронавируса се срещат и при хора без свързани здравословни проблеми, както и при деца.

 

 

- реклама -